I. Róbert skót király síremlékét 3D-s technológiával rekonstruálták

I. Róbert skót király
I. Róbert (Robert de Bruce) skót király reonstruált síremléke a dunfermline-i apátságban.
Vágólapra másolva!
Lézerszkenneléses 3D-s technológia segítségével rekonstruálták a skót nemzeti hős, I. Róbert (Robert the Bruce) elpusztult síremlékét.
Vágólapra másolva!

Rekonstruálták I. Róbert skót király síremlékét

I. Róbert 1306-tól ült a skót trónon. A királyt a dunfermline-i apátságban temették el 685 éve, helyreállított síremlékét a hétvégén mutatták be a templomban - írta a HistoryScotland.com.

I. Róbert (Robert de Bruce) skót király reonstruált síremléke a dunfermline-i apátságban. Forrás: https://www.historicenvironment.scot/about-us/news/lost-tomb-of-robert-the-bruce-finds-its-final-resting-place-at-dunfermline-abbey/

Alex Paterson, a skót történelmi emlékhelyekkel foglalkozó Historic Environment Scotland (HES) vezetője elmondta: a síremlék 19 darabja maradt fenn, ezekről 3D-s lézerszekenneléssel készítettel felvételeket, ami lehetővé tette, hogy 3D-s nyomtatással rekonstruálják az egykori sírt.

Robert de Bruce. Forrás: https://mult-kor.hu/szentsegtro-templomi-gyilkosbol-nemzeti-hos-robert-bruce-skot-kiraly-varatlan-lazadasa-20180326


A helyreállítási projekt hat éve kezdődött. A 3D-s csúcstechnológia alkalmazásának köszönhetően a közönség már képet kaphat arról, milyen lehetett eredetileg I. Róbert síremléke.
A sírt a reformáció idején rombolták le,

de a király maradványait és a sír darabjait 1817-ben sikerült megtalálni, 1818-ban tárták fel.

A skót király életét számos film is feldolgozta, köztük A rettenthetetlen című Oscar-díjas alkotás.

(Forrás: MTI)