Megismerhetjük a Föld körül keringő megszámlálhatatlan műholdat

Sentinel
A Sentinel-5P műhold folyamatosan méri a légkör szennyezettségét
Vágólapra másolva!
Űrakadémiát szervez 18-35 év közötti fiatalok számára a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT). A július 31. és augusztus 4. között zajló gödöllői találkozó idei témája a műholdas földmegfigyelés lesz. Az előadások előtt érdemes belegondolni, hogy a műholdas képek hosszú évtizedeken keresztül szigorúan titkosak voltak, és nem adták ki őket közhasználatra. A felvételek nyilvánossá válásával azonban egy egészen új világ tárult elénk.
Vágólapra másolva!

Minden évben más-más témát boncolgatnak a résztvevők

A Magyar Asztronautikai Társaság 2015 óta rendezi meg az ENSZ támogatásával működő, fiatal űrszakembereket képviselő nemzetközi szervezettel, a Space Generation Advisory Councillal (SGAC) együttműködve az ötnapos Űrakadémiát 18-35 év közötti fiatalok - egyetemi és főiskolai hallgatók, frissen végzett szakemberek és doktoranduszok - számára.

A Tropical Rainfall Measuring Mission nevű "viharvadász" műhold. Egyre több űreszköz kering a Föld körül orbitális pályán, bele érteve ebbe a már működésképtelen műholdakat is Forrás: NASA

– közölte Ordasi András, a MANT elnökségi tagja, a 2019-es Űrakadémia főszervezője. – A 4-5 napos rendezvényen minden évben más-más témát boncolgatnak a résztvevők, tavaly a magyar űrfelsőoktatás lehetőségeit tárgyalták, idén pedig a földmegfigyelést választottuk témául.

A felvételek nagy része ma már teljesen nyilvános

Az eseményen hazai kutatóintézetek és űripari cégek szakemberei tartanak előadásokat, beszélgetéseket. A szervező tájékoztatása szerint a rendezvényen főként a műszaki és a természettudományok iránt érdeklődők szoktak részt venni, de mivel sok jogi, gazdasági, pszichológiai és társadalmi kérdést is felvetnek az űrrel kapcsolatos kihívások, a humán beállítottságú érdeklődők is megtalálják a helyüket a csapatban.

A Sentinel-5P műhold folyamatosan méri a légkör szennyezettségét Forrás: ESA

Manapság számos olyan műholdrendszer kering a Föld körül, amelyek nagy részének felvételei teljesen nyilvánosak.

A Kopernikusz-programban 2016 elejétől érhetőek el a Magyarország területéről készült optikai űrfelvételek,

amelyek létrejöttében a Sentinel-2A műhold részegységeinek gyártásával hazai űripari vállalkozások is közreműködtek. Ezek a földmegfigyelési programok által biztosított adatok többek között

a földfelszín alatt, a felszínen, a légkörben zajló globális folyamatok nyomon követhetőségét, a környezeti változások megértését biztosítják.

Napi szinten segítik a meteorológiai előrejelzések elkészítését, a katasztrófák megelőzését vagy a keletkezett károk mielőbbi felszámolását.