Ilyen fotót csak egyszer lő az ember életében

2019.05.29. 14:13

Egy tavacska fölött sikló fehérfejű rétisasról lőtt lélegzetelállító képet Steve Biro fotós.

Biro eddig több száz fotót készített már a madárról, ám a mostani felvétel egyetlen korábbi alkotásához sem fogható. A kép az emberek tetszését is elnyerte, az Instagram-bejegyzést már több mint tízezren lájkolták.

A sast a Canadian Raptor Conservatory területén fényképezték le. A rezervátum 200 fogságban nevelt madár otthonául szolgál, emellett több tucat sérült állatot gondoznak itt, mielőtt újra szabaddá engednék őket.

A madarak persze általában nem örülnek a fotósok kiemelt figyelmének, és a történet főszereplőjének számító sast is inkább bosszantotta Biro ténykedése.

Megpróbált elhessegetni. Éreztem a szárnyai keltette szellőt, amikor elsuhant felettem. A többi embernek elállt a szava, amikor a sas közel repült a fejemhez. Elképesztő élmény volt" – emlékezett vissza Biro.

A fehérfejű rétisasok ma már nem számítanak ritkának Észak-Amerika területén, de ehhez a természetvédők megfeszített munkájára is szükség volt; néhány évtizede még a túlélésért küzdöttek az élőhelyek elvesztése és a rovarirtó DDT pusztítása miatt.

(BBC)