Köles és méhviasz tette a kelták italait olyan ízletessé

kelta, edény, pohár
Ilyen és ehhez hasonló edényekből ihattak egykor a kelták
Vágólapra másolva!
Egy új régészeti elemzés a kelták egykori italozási szokásaira fókuszált, amely megállapította, hogy a vándorló népcsoport egykor előnyben részesítette a bor, a sör, a tej, valamint az olívaolaj alapanyagával készülő italokat.
Vágólapra másolva!

Aktív kereskedelmet folytattak több néppel

Krisztus előtt az első században a politikai helyzet Európában meglehetősen összetett volt: a feltörekvő római állam lassan a kontinens legerősebb erejévé vált, ám közben még mindig éreztették hatásukat a görögök tanításai. Miközben a római hegemóniát nem veszélyeztették, a kelták erejével is számolniuk kellett. Utóbbiak kultúrája azonban sokkal kevésbé érthető, mint a rómaiaké.

A Tlachtaga ősi kelta ünnepi szertartás Forrás: Discover Boyne Valley

A müncheni Ludwig-Maximilians-Universitaet (LMU) és a Tübingeni Egyetem kutatói

jobban meg akarták érteni a kelták táplálkozási szokásait, különösen az italozás tekintetében.

A szakemberek kielemeztek mintegy 99 ivótálat, tároló- és szállítóedényt, amelyeket a burgundiai Mont Lassois egykori erődítményének közelében találtak. A kutatók számára még az eredmények megjelenése előtt nyilvánvaló volt, hogy a kelták aktív kereskedelmet folytattak több néppel, különösen a görögökkel.

Elkezdték utánozni a mediterrán életstílust

Európa nagy részéhez hasonlóan a görög életstílus egyes aspektusait is megszerették, és megpróbálták azt utánozni.

Ilyen és ehhez hasonló edényekből ihattak egykor a kelták Forrás: Luciana Braz

– mondta Philipp Stockhammer, a LMU régésze, a projekt vezetője. – A kelták elkezdték utánozni a mediterrán életstílust, ám csak az elitnek volt lehetősége mediterrán bort inni a lakomák, ünnepségek alatt.

A folyadékok nyomai az évszázadok során azonban megmaradtak az ősi edényekben.

A kutatók elsősorban a bor maradványaira bukkantak, amelynek fogyasztása azonban nem számított tradicionálisnak a kelták számára. A legújabb eredményeket a PLOS ONE tudományos folyóiratban publikálták.

A saját kulturális céljaikra használták fel

A borfogyasztás bizonyítékai azt erősítik, hogy a kelták elfogadták a görögök életstílusát.

– tette hozzá Cynthianne Spiteri kutató. – Tényleg elfogadták, ám mindezt egy igen kreatív módon tették.

Ilyen, és ehhez hasonló edényeket elemeztek a kutatók Forrás: Victor S. Brigola

A szakember arra utalt, hogy a kelták nem vettek semmit át egy az egyben a görögöktől, így például szívesen ittak a görögöktől érkezett poharakból kelta söröket vagy akár egészen mást is. Ez arra utal, hogy ezek a régi emberek

az importált termékeket a saját céljukra használták fel, a saját gyakorlataikhoz igazították.

Az importált bor és más, helyben készült italok fogyasztása azonban nem korlátozódott minden esetben az elit társadalmi réteg tagjaira, mert ahhoz akár az iparosok is hozzáférhettek. A tanulmány azt mutatja, hogy az interkulturális kapcsolat dinamikus folyamatként ment végbe.

magyarázta Maxime Rageot, aki Tübingenben kémiai elemzéseket végzett. – Ez arra utal, hogy a kelták egykor legszívesebben ezekből az összetevőkből készítették el italaikat.