A kutyák nagyobb valószínűséggel lopnak ételt éjjel, titokban

kutya, étel
Nehéz néha nemet mondani az ételre
Vágólapra másolva!
A Portsmouthi Egyetem Pszichológiai Tanszékének legújabb tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy amikor megtiltjuk a kutyánknak, hogy bizonyos ételekhez hozzányúljon, akkor az később nem kevesebb, mint négyszer nagyobb valószínűséggel lopja majd el azt az éjszaka sötétjében, amikor azt gondolja, hogy nem vesszük észre.
Vágólapra másolva!

Megfigyelik az emberek érzelmeit és reakcióit

Érdekes látni, hogy a kutyák valójában hogyan változtatják a viselkedésüket akkor, amikor azt hiszik, hogy a gazdáik látják őket és amikor nem. A Portsmouthi Egyetem Pszichológiai Tanszékének kutatói szerint az ebek az emberek elvárásaihoz alkalmazkodnak és alapvetően megpróbálják megérteni az aktuális nézőpontunkat.

A gazda jelenlétében megpróbálnak uralkodni magukon, ha az ételről van szó Forrás: suchgooddogs.com

– mondta Dr. Juliane Kaminski, a Portsmouthi Egyetem Pszichológiai Tanszékének professzora. – A kutyák az ételek éjszakai „lopásstratégiáját" azonban nem az alapozza meg, hogy láthatjuk-e őket a sötétben vagy sem, hanem sokkal inkább az a hiedelmük, hogy a gazdáik aktuálisan észreveszik-e ezt vagy sem a rossz fényviszonyok közepette.

Dr. Kaminski szerint az emberek reakcióit és érzelmeit figyelik meg és adaptálják a gondolkodásukba az ebek.

Rájöttek, hogy biztonságosabb az ételt éjszaka elcsenni

A Portsmouthi Egyetem vizsgálatában összesen 42 nőstény és 42 hím, legalább egy éves kutyát figyeltek meg. A kutatók gondoskodtak arról, hogy

a kiválasztott kutyák kényelmesen, magukat biztonságban érezve üljenek egy sötét szobában a gazdáik nélkül.

Ezután összetett teszteket végeztek, amelyek során számos változót tartalmaznak annak kizárása érdekében, hogy a kutyák döntéseiket más egyszerű asszociációkra alapozták. Ilyen például a pavlovi reflex, amiben a sötétség egyet jelent az élelemforrással.

Nehéz néha nemet mondani az ételre Forrás: pexels.com

– magyarázta a professzor. – Ez pedig egyértelműen azt jelenti, megértenek valamit az emberek szemszögéből, és képesek „abba belehelyezkedni".

A kutatók eredményeiket az Animal Cognition tudományos kiadványban publikálták.