A cápáknak is az ember a legnagyobb ellensége

cápa
Kékcápa (Prionace glauca). Ez a Földközi-tengerben is a közelmúltig viszonylag jelentős egyedszámba élő faj a túlhalászás miatt veszélyeztetett státuszúvá vált
Vágólapra másolva!
A világszerte ismert tengeri csúcsragadozók vészesen megritkultak, és méretük is csökkent a sűrűn emberlakta partok közelében.
Vágólapra másolva!

Jelentősen megritkult a cápapopuláció a tengerparti települések körzetében

A Londoni Zoológiai Társaság kutatócsoportja által végzett felmérés arra derített fényt, hogy a cápák számottevően ritkábbak lettek a nagy lélekszámú emberi települések, különösképpen a halpiacok közelében.

A kíméletlen irtás miatt jelenleg már 100 cápafaj számít kritikusan veszélyeztetettnek Forrás: Dive Photo Guide

A nemzetközi nonprofit természetvédő szervezet munkatársai azt is megállapították, hogy a cápák és más tengeri ragadozók testmérete drámai mértékben csökkent azokon a területeken, ahol a cápákat intenzíven gyilkolják húsukért és uszonyukért.

Évente 80-100 millió cápát mészárolnak le az uszonyaik miatt Forrás: Smithsonian Ocean

A PLoS Biology című folyóiratban közzétett publikáció szerzői rámutatnak: az óceáni életközösségek egészséges egyensúlyának fenntartásában kulcsszerepet játszó cápák és egyéb tengeri ragadozók

átlagos testmérete és egyedszáma jelentősen visszaesett

a 10 ezernél nagyobb lélekszámú emberi települések és az itt fenntartott halászflották közelében.

Kékcápa (Prionace glauca). Ez a Földközi-tengerben is a közelmúltig viszonylag jelentős egyedszámban élő faj a túlhalászás miatt veszélyeztetett státuszúvá vált Forrás: Origo

A településektől és halászaiktól legalább 1250 kilométernyire kell eltávolodni ahhoz, hogy az ember hatása a kimutathatósági szint alá csökkenjen.

Csak a partoktól és az emberi településektől nagyon távoli nyílttengeri térségben nem mutatnak még változást a cápák Forrás: Elter Tamás

Ez a „biztonsági távolság" lényegesen meghaladja a korábban számított értéket,

és valószínűleg a modern halászhajók megnövekedett hatótávolságát tükrözi.

Az emberi jelenlét folyományaképp cápákat csak a vizsgált helyek 12 százalékában sikerült találni.

A tengeri ragadozók számára káros az ember közelsége

A kutatók egyúttal rábukkantak egy érdekes összefüggésre a tengerfelszín hőmérséklete és a ragadozók átlagos testmérete között: a 28°C-ot meghaladó hőmérsékletek mellett feltűnően csökkent az állatok testmérete.

Egy közvetlenül partközelben élő indopacifikus trópusi cápafaj a feketefoltos szirticápa (Carcharhinus melanopterus) Forrás: Wikimedia Commons

Bár ez a korreláció egybeesik azzal az ismert természetföldrajzi mintázattal, miszerint a melegebb égövön, így a trópusi tengerekben is általában kisebb méretű fajok élnek, mint a hideg éghajlatú zónákban,

a globális hőmérséklet emelkedésével ebből még további gondok származhatnak.

A trópusi vizek legnagyobb testű faja a tigriscápa (Galeocerdo cuvier) Forrás: Elter Tamás

„Minden más ökológiai tényezőt megelőzve immár az emberi tevékenység gyakorolja a legnagyobb hatást a cápák földrajzi eloszlására – nyilatkozta Tom Letessier, a cikk vezető szerzője.

Lemészárolt cápák Karngsong halpiacán Indonéziában Forrás: Sijori Images / Barcroft Images

– A világ óceánjainak már csak 13 százaléka tekinthető vadonnak, és a cápák sokkal számosabbak és jóval fejlettebbek az ember 1250 kilométeres befolyási övezetén kívül."

Még az olyan nagy testű fajok, mint amilyen a fehércápa is, sem tudnak háborítatlanul fejlődni az ember közelségében Forrás: Elter Tamás archívuma

Ebből az látszik, hogy

a nagytestű tengeri ragadozók általánosságban nem élnek meg jól az ember közelében,

ami újabb példája annak, mekkora kárt okozunk a tengereink kizsákmányolásával.

Rosszul állnak a tengeri területek a fajmegőrzésben

Az adatgyűjtés során a csoport az Indiai- és Csendes-óceán 1041 pontján készített videofelvételeket elemezte. A felvételi pontokat úgy határozták meg, hogy azok a környezeti tényezők és élőhelyek lehető legszélesebb tartományát fedjék le.

A Csendes-óceán keleti partvidéke Észak-Amerikában Forrás: Elter Tamás

A mintavételi pontok egyebek mellett a nagyobb emberi populációktól és halpiacoktól mért távolságukban különböztek:

egyes kamerákat kimondottan a városok közelében, másokat viszont mindenféle településtől 1500 kilométerre helyeztek ki.

A cápákat és más szabadon úszó ragadozókat úgy kapták lencsevégre, hogy a kamerákat csalétekkel töltött tartályokba rejtették.

Forrás: Elter Tamás

A felvételeken 109 faj egyedei tűnnek fel összesen 23 200 alkalommal;

ebből a cápákat 19 faj 841 egyede képviseli.

A Londoni Zoológiai Társaság egyik elsődleges feladatának tekinti az óceáni élőhelyek és az általuk fenntartott természetes életközösségek megóvását.

Óceáni fehérfoltú cápa közelít a búvárok felé Egyiptom vörös-tengeri vizein Forrás: Halász Károly-DIVEX

Munkatársai a Brit-Indiai Óceáni Területeket körülölelő korallzátony megfigyelésétől a kritikusan veszélyeztetett angyalcápák utolsó megmaradt párzóterületének védelméig számos projektben aktívan szerepelnek.

Csendes-óceáni angyalcápa (Squatina californica) Forrás: Oceana

Tennivaló akad bőven, hiszen az ENSZ Aichi biodiverzitási célkitűzéseinek eléréséig már csupán egy év maradt hátra, és a védett tengeri területek pillanatnyilag elég rosszul állnak a fajmegőrzési programok terén.

A populációk számára az 500 méternél sekélyebb élőhelyek a létfontosságúak

„Tanulmányunkban azt is kimutattuk, hogy az 500 méternél sekélyebb élőhelyek központi fontosságúak a tengeri ragadozók sokféleségét illetően – tette hozzá Letessier.

– Ezért azonosítanunk kell azokat a területeket, amelyek kívül esnek az emberi befolyási zónán, ugyanakkor kellően sekélyek, és ezeket a fajmegóvás szempontjából kiemelten kell kezelnünk.

Cápák köröznek egy búvárhajó alatt, a felszín közelében Forrás: Halász Károly - DIVEX

Ezzel egy időben oda kell figyelnünk arra a nagy számú sekély, de ember által kiaknázott élőhelyre is,

ahol a tengeri élet még mindig gazdag.

Ezek a területek nem kapnak kellő védelmet, amin feltétlenül változtatnunk kell.

Forrás: Halász Károly - DIVEX

A már létező, halászati tilalom alá eső védett tengeri területeket ki kell terjesztenünk, és szigorúan ellenőriznünk kell a tilalom betartását.

A pincérnő cápauszonylevest kínál Guangzhouban, a dél-kínai Guangdong tartományban lévő éttermében. Több tíz millió cápa esik áldozatul minden évben a távol-keleti konyha szokásai miatt Forrás: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

Csak így őrizhetjük meg azokat az utolsó menedékeket, ahol e rendkívüli állatok mindmáig nagy számban tenyésznek."

Kihalás szélén a nagy fehér, 100 faj kritikusan veszélyeztetett

Ami a cápákat illeti, az ENSZ veszélyeztetett növény- és állatfajok kereskedelméről rendelkező bizottságának (Convention on the Trade of Endangered Species of Flora and Fauna, CITES) listája szerint a cetcápa (Rhincodon typus), az óriáscápa (Cetorhinus maximus) és a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) a kihalás szélén álló fajok közé tartoznak,

Csalira harapó nagy fehér cápa. Ez az ismert faj is már a kihalás szélén áll Forrás: Elter Tamás

De a Nemzetközi Természetmegőrző Egyesület vörös listáján nem kevesebb, mint 100 cápafaj szerepel kritikusan veszélyeztetettként.

Az érdescápa a legnagyobb hal és cápafaj, szintén a kihalás szélére került Forrás: Wikimedia Commons

A CITES egyezményéhez a világ mindössze 169 országa csatlakozott – összevetésképp, a sportvilágversenyekre csaknem kétszer ennyi nemzet szokott regisztrálni –, és a törvények betartatása még a magukat elvi szinten elkötelező országokban is óriási nehézségekbe ütközik.

A 10 méteres hosszúságot is elérő planktonszűrögető óriáscápa ugyancsak a kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartozik Forrás: Elter Tamás archívuma

Ha már egyszer a piacra kerülnek, a cápauszonyokról szinte lehetetlen megállapítani, melyik fajtól és pontosan honnan származnak.

Még a súlyosan veszélyeztetett és a világ legtöbb államában védett nagy fehér sem kerüli el az orvvadászokat Forrás: Origo

Egy 2006-ban végzett felmérés során DNS-vizsgálatot végeztek a cápauszony-nagykereskedők által terített árukon,

és még a kihalás szélén egyensúlyozó fajok uszonyait is megtalálták

az Egyesült Államokban éppúgy, mint Hongkongban és Szingapúrban.

A nagy fehér roppant kíváncsi tengeri ragadozó Forrás: Elter Tamás

„A nagytestű tengeri ragadozók, köztük különösképpen a cápák, egyedülálló és helyettesíthetetlen szerepet töltenek be az óceáni ökoszisztémában – hangsúlyozta végül a kutató.

A felszínt kémlelő nagy fehér a Neptun-szigetek vizein Forrás: Reddit

– Ők tartják kordában a prédafajok populációméretét, biztosítják e populációk egészségét a beteg és sérült egyedek eltávolításával, és tápanyagokat szállítanak egymással csak laza kapcsolatban álló, hatalmas távolságokkal elválasztott élőhelyek között."