Egy 61 éves nő az ezredik beteg, akin májátültetést végeztek Magyarországon

Plasztikára ment, de elcsúszott a fél arca az időjárás-jelentőnek operáció műtét
Vágólapra másolva!
Az új szervet mindössze 20 perc alatt ültették át a 61 éves betegbe.
Vágólapra másolva!

Elvégezték az ezredik beteg sikeres májátültetését Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen a napokban. Merkely Béla, a felsőoktatási intézmény rektora hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón közölte, hogy egy transzplantációhoz mintegy

száz orvos és szakdolgozó összehangolt munkája szükséges,

a beavatkozás a legmagasabb szakmai szintet képviseli.

Felidézte, hogy

tavaly 505 szervátültetést végeztek Magyarországon - ebből 327-et az SE-n -,

ami rekord. Több mint 160 vesét, 80 májat és csaknem 60 szívet transzplantáltak - közölte Merkely Béla, hozzátéve, hogy idén is hasonló ütemben zajlanak a beavatkozások.

Szívátültetésekben a második legnagyobbak Európában

Európában az SE az egyik legnagyobb transzplantációs oktatási-kutatási intézmény - mondta. Szívátültetésben a második legnagyobb központ az egyetem a kontinensen, míg a vese- és májbeavatkozások szempontjából a negyedik és ötödik helyen szerepel - sorolta a rektor.
Céljuk, hogy valamennyi úgynevezett szolid szerv esetében "dobogóra lépjenek" a következő öt évben, és az egyik transzplantációjában elsők legyenek - hangoztatta. Merkely Béla közölte, hogy mintegy

3500 transzplantált beteget kezelnek folyamatosan

az SE-n.

Az SE külföldön is brand

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt mondta, hogy az alapításának 250. évfordulóját ünneplő SE története magában foglalta a kiugró teljesítményeket. Közölte, a magyarországi klinikai rendszerekben három komoly funkció valósul meg: a magas szintű betegellátás, az oktatás és a kutatás-innováció. Az SE egy "brandet" is jelent, nem csupán Magyarországon, de külföldön is - jelentette ki Bódis József.

Hozzátette, hogy a továbbiakban is jövőépítő munkát akarnak végezni, ezt szolgálja a Semmelweis XXI. komplex fejlesztési projekt. Az államtitkár kiemelte, hogy az SE rendkívül jól szerepelt a különböző egyetemi rangsorokban a közelmúltban. A cél, hogy ezekben az első százba kerüljön, a szakmai hierarchiákban pedig a felső ötbe, ehhez azonban sokat kell dolgozni - jegyezte meg.

Bódis József azt hangoztatta, hogy az SE orvosképzése a legnagyobb siker a nemzetköziesítés terén, jelenléte a világpiacon komoly presztízs a magyar felsőoktatásnak.

Ingyenes szűrés a kórházi dolgozóknak

Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára jelezte, hogy a

tavaly Magyarországon átültetett 505 szerv közül 119 külföldről érkezett.

Ez annak köszönhető, hogy 2013-ban az ország csatlakozott a nyolc európai államot tömörítő Eurotransplant hálózathoz. Azt mondta, hogy törekszenek a megelőzésre és az átültetés előtti beavatkozásokra. Ennek jegyében például

az ősszel ingyenes szűrővizsgálatnak vetik alá hepatitis C-re az összes egészségügyi dolgozót,

mintegy 100 ezer embert. Csányi Endre Péter hozzáfűzte, hogy a kormány 2030-ig szólóan nemzeti egészségprogramokat hagyott jóvá.

A beteg élete múlt a transzplantáción

Kóbori László, az SE transzplantációs és sebészeti klinikájának igazgatója közölte, hogy az ezredik májátültetés egy 61 éves nő életét mentette meg. Az új szervet 20 perc alatt varrták be. A beteg jól van, osztályon lábadozik, májfunkciója normális, de állapota további utánkövetést igényel.

Felidézte, hogy

4084 szervátültetést hajtottak végre az intézményükben

a fennállás 25 éve alatt. A transzplantáció összetett, multidiszciplináris feladat - hangsúlyozta.
Kitért arra, hogy klinikájuk nemzetközi hírű, akkreditált központ. Azt tervezik, hogy aktív szerepet vállalnak egyesült államokbeli kollégák képzésében, valamint még tovább fejlesztik a gyermektranszplantációt - sorolta Kóbori László.