Miért kell legalább egy-másfél méter távolságot tartani egymástól?

távolságtartás
Legalább egy-másfél méter távolságtartás ajánlott az új koronavírus miatt
Vágólapra másolva!
A világ egységesen reagált az új koronavírus terjedésére és a kötelező szabályokon túl a legfontosabb teendő most a szigorú távolságtartás másoktól. Egyes iránymutatások mindezt egy, mások két méterben határozzák meg. De mit jelent ez pontosan és hogyan tartsuk be?
Vágólapra másolva!

Mit jelent és hogyan gyakoroljuk a távolságtartást?

Már jól tudjuk, hogy az új koronavírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs. Ez idő szerint az orvosok csak a tünetek kezelését tudják megoldani, bár az ellenanyagok tesztelése már folyamatban van.

Legalább egy-másfél méter távolságtartás ajánlott az új koronavírus miatt Forrás: Getty Images

– mondta Stuart Neil, a londoni King's College kutatója a New Scientist online portálnak. – Egy másik fontos regula, hogy tartsunk távolságot a többi embertől, hiszen a levegőben terjedő kórokozónak életképesnek kell maradnia, mire eljut egy másik szervezethez; ha túl nagy ez az út (tehát a két ember között nagyobb a távolság), akkor a kórokozó is életképtelenné válik, és nem fertőz.

A szakember szerint érdemes ezt a kérdést „ésszerűen és okosan" megközelíteni.

Ahogy mondja, az egyén úgy tudja a legjobban csökkenteni a fertőzés kockázatát, hogy egyszerűen redukálja a másokkal való kapcsolattartás arányát. Ha mégis elkerülhetetlen egy találkozás, akkor az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint tartsunk legalább egy-másfél méter távolságot egymástól.

Hogyan működik ez a távolságtartás?

A korábbi járványkitörések, köztük az 1918-as spanyolnátha és a 2014-es Ebola, valamint az új koronavírus viselkedését modellező, kitörési szimulációk is azt bizonyítják, hogy a megfelelő távolság tartása hatékonyan képes korlátozni a fertőzések terjedését. Hogy mekkora ez a távolság, azt ennél a vírusnál még nem lehet pontosan tudni. Ám ha a most fertőző vírus „rokonaiból" indulunk ki, akkor a kutatók szerint a sokat emlegetett egy-másfél méter lehet a megfelelő válasz.

A patikában gyógyszert adnak ki az olaszországi Milánóban Forrás: Shutterstock

Nem véletlen, hogy több ország különösen szigorú intézkedéseket foganatosított,

például utazási tilalmakat, a határok lezárását, az iskolák, valamint a nyilvános helyek, például az éttermek és a kávézók nyitvatartásának korlátozását.

– mutatott rá Kalipso Chalkidou, a londoni Imperial College tudósa. – Ezekben az esetekben azonban elengedhetetlen valamilyen kompromisszumot kössünk, hiszen jól ismert, hogy egy-egy ilyen drasztikus döntés erőteljesen fokozhatja a magány érzését.

Mindez különösen nagy hangsúlyt kap az idősebb emberek körében, akiknél nagyobb az új koronavírus kapcsán a súlyos megbetegedések kockázata is. A szakember hozzátette, hogy az lenne a legjobb, ha idősebb hozzátartozónk esetében megpróbálnánk elkerülni a közös helyiségek használatát, miközben rendszeresen megtisztítjuk és fertőtlenítjük a tereket.