Memóriafejlesztés: a mediterrán diéta az agyra is jó hatással van

gyümölcstál
A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag életmód is meghosszabbítja a várható élettartamot
Vágólapra másolva!
Ha az új koronavírus-járvány idején egy igazán egészséges táplálkozási irányzatot keresünk, akkor valószínűleg a mediterrán étrend lehet a legjobb választás, ami az egészséges táplálkozás alapjait ötvözi a hagyományos mediterrán ízekkel és főzési módszerekkel. A mediterrán diétával számos betegséget előzhetünk meg, és letehetjük voksunkat az egészséges élet mellett. Két újabb tanulmány most arra utal, hogy ilyen étrenddel kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának, illetve előrehaladásának veszélye is, miközben valamennyi a kognitív funkció – észlelés, figyelem, emlékezet, számolás – is jobban működhet.
Vágólapra másolva!

A kulcs a friss zöldségekben van

A szakemberek szerint a mediterrán diéta a legegészségesebb, számos betegség rizikóját csökkenthetjük vele, ráadásul könnyű betartani is. Ennek újabb bizonyítékaként két tanulmányt publikáltak a közelmúltban, amelyek közelebbről is megvizsgálták ezt a fajta étrendet.

A tudósok arra jutottak, hogy a mediterrán étrend követői körülbelül a felére csökkenthetik a kognitív károsodás kockázatát,

miközben elsősorban a halra, a diófélékre, a friss zöldségekre, az olívaolajra, a teljes kiőrlésű gabonákra és gyümölcsökre helyezik a hangsúlyt.

A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag életmód jó hatással van a kognitív funkciókra Forrás: pexels.com

– mondta Dr. Emily Chew, a Maryland-i Epidemiológiai és Klinikai Alkalmazások Osztályának (DECA) vezetője a ZMEScience tudományos online portálnak.

Hozzátette: az étrendet követők hetente kétszer tettek az asztalra halat, miközben rendszeresen fogyasztottak gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket, hüvelyeseket és olívaolajat, de jelentősen csökkentették a vörös hús és az alkohol fogyasztását.

Eredményeiket az Annals of Neurology tudományos szaklapban publikálták.

Kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye

Számos tanulmány igazolta, hogy a Földközi-tenger környékén élőknél sokkal kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, ennek oka pedig többek között a táplálkozásban keresendő.

A most publikált kutatások eredményei szerint a mediterrán étrenddel ráadásul az Alzheimer-kór kialakulásának, illetve előrehaladásának veszélye is kisebb lehet.

Egyre többen térnek át a zöldség alapú étrendre Forrás: pexels.com

– mutatott rá Dr. Richard Isaacson, a New York-i Presbyterianus Weill Cornell Gyógyászati Központjának kutatója, az Alzheimer-kórt megelőző klinika vezetője.

Chew és kollégái végül arra jutottak, hogy a mediterrán diétát szigorúan követők körében jóval alacsonyabb a kognitív károsodás kockázata is és úgy tűnik, hogy a hal és a friss zöldségek fogyasztása jelenti a legnagyobb védelmet.

A rendszeres halfogyasztás jótékony hatással van még a béldaganatok leküzdésében is egy friss kutatás szerint Forrás: AFP/hemis.fr

Ennek oka két fontos antioxidáns, a lutein és a zeaxanthin, amelyeket nagy arányban tartalmaznak például a kelkáposzta, a petrezselyem, a spenót, a brokkoli és a borsó.

A kutatók szerint azonban nincs szükségünk az étrendünk teljes átalakítására, ehelyett inkább kisebb változtatásokat javasolnak.