Nem csak fogyókúrás mítosz a zsírégető zóna

sport, edzés, kardió
Zenehallgatás közben energiáinkat hatékonyabban fókuszálhatjuk az épp folyamatban lévő tréningre
Vágólapra másolva!
A fogyókúra szinte kart karban öltve jár a diétás étkezéssel és az aktuális fitnesz őrületekkel, amelyek mind azt állítják, hogy ismerik a hatékony „zsírtalanítás titkát". Az egyik elmélet az úgynevezett zsírégető zónát helyezi a fókuszba, amelynek a maximális pulzus 60-70 százaléka közötti pulzustartományt nevezzük. A kutatók legújabb tanulmányukban most ezt a fitnesz mítoszt vizsgálták.
Vágólapra másolva!

Számos tényezőtől függ

A tudósok elsőként az anyagcserét vetették alaposabb vizsgálat alá. Ahogy tanulmányukban írják, ha egész nap csak az íróasztal mögött ülnénk, a testünknek akkor is szüksége lenne egyfajta „üzemanyagra" az energiaigénye kielégítéséhez.

Ez az energia szénhidrátokból, fehérjékből, zsírokból és foszfátokból származik.

Az azonban egyénenként változik, hogy milyen mértékben használjuk fel ezeket. Ez számos tényezőtől függ, például az étrendünktől, az életkorunktól, a nemünktől és attól, hogy milyen keményen vagy gyakran edzünk.

A maximális pulzus értékét pontosan maximális terhelést jelentő tesztekkel lehet lemérni Forrás: pexels.com

Egy alacsonyabb intenzitású testmozgás – például a folyamatos séta vagy könnyű kocogás – nem igényel annyi erőfeszítést az izmaink számára, mint például egy sprintfutás.

Előbbi esetben a test energiaigénye is kisebb, tehát az elsődleges energiaforrás a zsír. Ám ahogy a testmozgás intenzitása növekszik, ez annak megfelelően változik, hogy az megfeleljen a megnövekedett energiaigénynek.

A zsírégetés csak 20-30-40 perc mozgás után indul el Forrás: Image Source/Kevin Kozicki/Kevin Kozicki

A szervezetünk ilyenkor szénhidrát termelésbe kezd, amit aminosavakból, illetve az azokból felépülő fehérjékből (tehát az izmainkból) fog előállítani. A ScieneAlert online tudományos portálnak nyilatkozó kutatók szerint ez viszont azt jelenti, hogy valóban létezik olyan testmozgás-intenzitás, ahol a zsír az „uralkodó energiaforrás".

Maradjunk az aerob zónában

Edzés közben idő és intenzitás függvényében az izomzat más-más energiaforrást részesít előnyben. A zsírégető zónában történő edzés közepesen magas a pulzusszámot jelent, ahol nem túl megterhelő az edzés, aminek azonban egyenletes a tempója, de viszonylag hosszú ideig tart.

A tudósok szerint egy dolgot kell mindenek felett szem előtt tartani: maradjunk az aerob zónában!

Tanulmányukban rámutatnak: a zsírégető zóna az a tartomány, melyben a szervezet már a saját energiatartalékait éli fel, ez pedig zsírveszteséghez vezet. Ez a zóna nagyjából a maximális szívritmus 70 százalékának környékén található.

Edzés közben meg kell találni azt az intenzitási zónát, ahol a legnagyobb arányban használunk zsírt üzemanyagként Forrás: pexels.com

Az ideális mennyiségű zsírt égetéséhez elvileg csak a pulzust kell figyelni.

A tudósok azonban hangsúlyozzák: minél magasabb a pulzusszámunk, a szervezetünk is annál inkább fordul a szénhidrátokhoz energiáért a zsírtartalékok helyett. Ráadásul minél intenzívebb az edzés, annál több energiát használ fel, így hiába származik az elégetett energia nagyobb hányada szénhidrátokból, a zsírból is több fogy.

Edzés közben idő és intenzitás függvényében az izomzat más-más energiaforrást részesít előnyben Forrás: AFP

A tanulmány végkövetkeztetése szerint tehát nem csak egy újabb fogyókúra mítoszról van szó, amikor a zsírégető zónáról beszélünk. Hozzáteszik azonban, hogy az sem baj, ha átlépjük ezt a zsírégető tartományt.