Ritka „teknőscunaminak" voltak tanúi a természetvédők

teknős, teknősfióka
Rengeteg teknősfióka kelt ki ezúttal is
Vágólapra másolva!
Az óriás dél-amerikai folyami teknős (Podocnemis expansa) egy nagyméretű, félig vízi teknős, amelynek lapos, ovális alakú páncélja hátul kissé szélesebb. Ez az állat különleges stratégiával próbálja egyensúlyozni a ragadozók által elragadott fiókáinak veszteségét. Ahelyett, hogy menekülnének vagy álcáznák magukat, ezek a teknősök egyszerűen elképzelhetetlen mennyiségű tojást raknak le.
Vágólapra másolva!

Most a kutatók a brazíliai Word Conservation Society (WCS) segítségével ritka felvételeket osztottak meg a nagyközönséggel arról, ahogy ezek a kis teknősök tömegesen kelnek ki a Purus folyó mentén, az Amazonas mellékfolyójának homokos strandján, az Abufari Biológiai Rezervátum területén. Ahogy arra rámutattak,

a nőstények akár több száz kilométert is megtehetnek az általuk elfoglalt tavaktól és folyóktól a fészkelő strandokig azért, hogy tojásokat rakjanak.

Ám ezek a lények a fészket ezután sem hagyják el. Megvárják, amíg a tojásaik kikelnek, és a fiókákkal együtt indulnak veszélyes vándorútra a vízi élőhelyeikre.

Rengeteg teknősfióka kelt ki ezúttal is Forrás: Camila Ferrara.

Ez az erős anyai kötelék egyedülálló a teknősök körében.

Útközben számos ragadozó les rájuk: a mosómedvefélék családjába tartozó koáti (Nasua nasua), a rákevő róka (Cerdocyon tükst), a hosszú teju (Tupinambis teguixin) és olyan madarak, mint a keselyű, a bóbitás karakara (Polyborus plancus) vagy épp a gólyafélék családjába tartozó jabiru, nem beszélve a kajmánokról, pirájákról és más, húsevő halakról.

Ők azonban mind a kicsiket támadják, a felnőttek egyetlen ismert természetes ragadozója a jaguár.

Mégis a teknősök legnagyobb ellensége az ember, hiszen a húsuk a helyi közösségek körében elismert konyhai finomságnak számít, ezért gyakran gyűjtik be őket, bár ez a tevékenység már évek óta illegális.

Elképzelhetetlen mennyiségű teknős kel ki Forrás: Camila Ferrara.

– mondta Germán Forero a Wildlife Conservation tudományos igazgatója, az Oryx tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

Hozzátette: ez kitűnő lehetőséget teremt a faj megőrzése szempontjából, ám a teknősök kereskedelme továbbra is komoly problémát jelent.