Minden ötödik ember ebbe a meglepő betegségbe hal bele

mentőautó Vérmérgezést kapott a 23 éves lány - majdnem belehalt a betegségbe
Vágólapra másolva!
Sokkal többen halnak meg szepszisben, mint azt korábban gondolták – írja a Live Science tudományos portál egy új kutatásra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A The Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmány a 2017-es évet vette górcső alá. A számok megdöbbentőek:

világszerte 49 millióan kaptak vérmérgezést, ebből 11 millióan nem élték túl a betegséget.

Ez több mint duplája annak a számnak, amire korábban tippeltek a szakemberek (előzőleg 5 millióra becsülték a szepszis okozta halálozások számát). A WHO szerint ezzel a kór több emberrel végez évente, mint a rák (a különféle tumoros megbetegedésekhez 9,6 millió ember halála köthető évente).

A szepszisben elhunytak jelentős része gyermek volt, sok áldozat az újszülöttek közül került ki.

– írta a kiadott közleményben a tanulmány rangidős szerzője, dr. Mohsen Naghavi, aki szerint különös figyelmet kell szentelni újszülötteknél a prevencióra, valamint a fertőzések kimenetelének egyik legfontosabb befolyásoló tényezőjére, a baktériumok ellenállóságára.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A szepszis tulajdonképpen egy extrém immunválasz valamilyen fertőzésre; a beteg vérében gyulladásos anyagok jelennek meg, és a véráram révén az adott szerv sérülése vagy fertőzése órák alatt az egész test betegségévé válik, a páciens életfontosságú szervei felmondják a szolgálatot.

Korábban a szepszises halálozásokat csak a gazdagabb országokban követték nyomon, ám a kép még itt sem volt teljes, mivel csak a kórházi eseteket vették számításba.

Az új vizsgálat keretében ezúttal összesen 195 ország adatait böngészték át.

A vérmérgezés a legtöbb esetben megelőzhető lenne, ha a fejlődő országokban az oltásokhoz könnyebben hozzá lehetne férni, továbbá a higiénia, és az anyák valamint gyerekek megfelelő táplálkozása is csökkentené a betegségben elhunytak számát. A fejlett országokban is van teendő, ott a kórházi fertőzéseket kellene visszaszorítani, és a fertőzésekre fogékonyabb krónikus betegek ellátásán is van mit fejleszteni, emelték ki a tanulmány szerzői.