Rejtélyes vaskori fejedelem sírját fedezték fel Olaszországban

vaskor, sír
A vaskori sír 2600 éves lehet
Vágólapra másolva!
Különleges síremléket fedeztek fel a régészek Olaszországban. A vaskori temetkezési hely rengeteg díszes fegyvert, egy bronz sisakot, számos bronzból és agyagból készült edényt, valamint egy teljes, vaskerekes harci szekér maradványait is rejtette. A földi javak tulajdonosának teste azonban már régen eltűnt.
Vágólapra másolva!

A harcos maradványa már nem volt a sírban

Egy teljes harci szekeret és számos, értékes tárgyat tártak fel a régészek egy vaskori sírban az Itáliai-félsziget északi részén. A harcos maradványa viszont már nem volt a sírban.

A nyughely rengeteg izgalmas leletet tartalmaz Forrás: Pierluigi Giorgi

– mondta Federica Boschi, az olaszországi Bologna Egyetem régészeti kutatási módszerek vezető adjunktusa, aki szerint a testet egy halom mélyére temethették el. – A mezőgazdasági munkálatok során ugyanis feltehetően elszántottak mindent, ami nyomra vezethetett volna bennünket.

Hozzátette: a csontok hiánya ellenére a 2 600 éves sír igen értékes, és a benne talált kincsek sokat elárulhatnak erről a rejtélyes emberről. A feltárásban részvevő szakemberek szerint a kulturális javak rendkívüli gazdagsága egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a sír tulajdonosa az elit tagja lehetett. A pazar sírmellékek miatt Boschi „fejedelmi vagy hercegi sírként" utal a nyughelyre.

A felfedezés sokat elárul a picentek elitjéről

A régészek egy építkezés előtti feltárás során bukkantak a lelőhelyre Corinaldo városának közelében, ahol egy új sportkomplexumot emelnek a Nevola-folyó völgyében. A szakértők épp a légi felvételeket készítették, amikor észrevették a sír helyét jelölő árkok nyomait és a nyughelyet körbevevő, mintegy harminc méter átmérőjű, kör alakú sáncot.

A vaskori sír 2600 éves lehet Forrás: Pierluigi Giorgi

Boschi és munkatársai csak ezután kezdték meg a talajmunkát és a helyszínen is megvizsgálták a területet. Nem sokkal ezután megtalálták a sírt és benne a több száz történelmi „kincset".

A nyughely nagyjából 3,2-szer 2,8 méteres, és az időszámítás előtti 7. században épült, tehát valószínűleg a picentek hozták létre.

A harcos népcsoport a vaskorban, Olaszország Adriai-tenger partján élt. Kultúrájukat az időszámítás előtti 3. században igázták le a rómaiak.

– mondta Boschi. – A sír egy olyan, elit picentes törzsi vezetőről mesél, aki politikai, katonai és gazdasági hatalommal is bírt.

A kutatók eredményeiket az Antiquity tudományos folyóiratban tették közzé.