A vírus okozta betegség lehetséges gyógymódját tesztelő kutatás kezdődik az Egyesült Államokban, Nebraskában. Várhatóan a világ 50 helyszínén 400 páciens vesz részt a nemzetközi vizsgálatokban - közölték a hatóságok.

A résztvevők fele a remdesivir nevű antivirális gyógyszert kapja, míg a másik fele placebót. Számos más kutatás van jelenleg folyamatban a világon, egy pedig kifejezetten ugyanezt a gyógyszert vizsgálja.

Andre Kalil, a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjának professzora, a kutatás vezetője elmondta, a klinikai vizsgálatot gyorsan dolgozták ki a Kínából elindult járványra válaszul.

Azok a páciensek, akik a Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírussal fertőződve kerültek kórházba akkor alkalmasak a kutatásban való részvételre, ha legalább mérsékelt tüneteik vannak.

Laborvizsgálat a kínai Santung tartományban fekvő Jinan megye egyik kórházábanForrás: MTI/EPA/Featurechina/Vang Jan-Ping

"Azoknak kell segítenünk, akiknek a legnagyobb szüksége van rá" - mondta Kalil.

A Nebraskai Egyetem Orvosi Központjában 14 embert kezelnek, akiket a Japánban karantén alá helyezett Diamond Princess nevű óceánjáróról evakuáltak. Tizenkettejüknél lett pozitív a koronavírust azonosító teszt.

Egyelőre nincs bizonyítottan hatásos kezelés vagy hatóanyag az új vírus ellen, mely több mint 80 ezer embert fertőzött meg világszerte, több mint 2700-an pedig belehaltak. A halálos esetek többsége Kínában történt.

A betegeknek az orvosok folyadékot és fájdalomcsillapítót adnak a tünetek kezelésére, melyek között láz, köhögés és légszomj szerepelhet. Azok esetében, akik súlyosabb állapotban vannak, az orvosok a légzésüket segítik, vagy mesterséges vérkeringést biztosító - a vért pumpáló és oxigénnel ellátó, testen kívüli - műszereket alkalmaznak, hogy megkönnyítsék a szív és a tüdő munkáját.

KoronavírusForrás: NIAID-RML

Legalább két, páciensekkel végzett kutatás van folyamatban Kínában, köztük a Gilead Sciences cég által szintén a remdesivirt alkalmazó vizsgálat és egy másik, mely a lopinavirt és ritonavirt is tartalmazó HIV-gyógyszert teszteli.

A remdesivirt a Gilead Sciences fejlesztette ki eredetileg az ebolafertőzés ellen. A szer sejtszinten hatékonynak bizonyult a koronavírus ellen is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt hónapban publikált kutatási tervezete szerint a remdesivirt tartják a "legígéretesebb jelöltnek". A WHO által idézett laboratóriumi vizsgálatok arra utalnak, hogy a remdesivir a Covid-19-cel azonos családba tartozó SARS és MERS vírusok ellen hatásos lehet.

A Gilead Sciences páciensek egy kis csoportjának biztosította a remdesivirt, köztük egy Washington államban élő férfinak, aki vuhani utazása után lett beteg. Ő már nem szorul kórházi kezelésre, de az nem teljesen bizonyos, hogy a szernek köszönhető a gyógyulása.

(MTI)