Páratlan mértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az USA-ban

légszennyezettség Coronavirus Shutdown Causes Less Smog And Clearer Air In Los Angeles GettyImageRank2 Passing Show LIGHT Rushes Time Environmental Damage ENVIRONMENT SOCIAL ISSUES Healthcare And Medicine HORIZONTAL AERIAL VIEW
LOS ANGELES, CALIFORNIA - APRIL 15: An aerial view shows light traffic passing on Sunset Boulevard during what would normally be the evening rush hour, in the midst of the coronavirus pandemic, on April 15, 2020 in Los Angeles, California. Environmental Protection Agency (EPA) data from March shows that Los Angeles had its longest stretch of air quality rated as "good" since 1995 as Safer-at-Home orders were issued in response to the spread of COVID-19. Mario Tama/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Páratlan mértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban az üzemanyag-fogyasztás jelentős visszaesése miatt - mutatták ki az Észak-Arizonai Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

A három fontos üzemanyag - a benzin, a dízel és a kerozin - fogyasztáscsökkenése idézte elő az üvegházhatású gázok kibocsátásában mért drámai mértékű esést - idézte Kevin Gurney professzort az egyetem közleménye.

Április első heteiben a benzin iránti kereslet 43,1, a keroziné 59,3, a dízelé 16,7 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest. "Soha, de soha nem jegyeztek fel korábban ilyen mértékű csökkenést" - hangoztatta.

A közúti közlekedés mintegy 20 százalékkal járul hozzá az ország szén-dioxid-kibocsátásához évente.

"A benzinfogyasztás csökkenése hatással van mind a levegő minőségére, mind a klímaváltozásra. Soha nem folytathattunk volna egy olyan kísérletet, amelyben leáll a közúti közlekedés. A Covid-19-járvány tette lehetővé, hogy lássuk, mit jelent a levegőminőségre, ha nem vezetünk gépkocsit" - magyarázta.

Alig látni autót a Los Angeles-i Sunset Boulevardon április közepén Forrás: AFP/2020 Getty Images/Mario Tama

A műholdas és a szárazföldi megfigyelő állomások adatai március közepe óta egyértelműen mutatják a légszennyezés csökkenését szerte az országban, összhangban az üzemanyagfogyasztás csökkenésével.

Ha június végéig a jelenlegi szinten marad ezeknek az üzemanyagoknak a fogyasztása, akkor 2020-ban éves szinten a szén-dioxid-kibocsátás öt százalékkal csökkenhet. Ha a fogyasztás 12 hónapon át - 2021 februárjáig - a jelenlegi szinten maradna, az 15 százalékos éves CO2-kibocsátácsökkenést jelentene - számították ki a kutatók.

Gurney emlékeztetett arra, hogy a 2008-as globális pénzügyi válság idején három százalékkal esett vissza a kibocsátás.

A mostani jóval meghaladja az akkori mértéket, de még csak néhány hetes adataink vannak. Nem tudjuk, hogy ez hosszú távon miként fog megmutatkozni. Ennek ellenére a klímára pozitív hatással lehet ez a pusztító társadalmi és gazdasági csapás - mondta.