Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) részeként, de önálló felületen (web.okir.hu) működő, internetes közönségszolgálati modul egyik almodulja a Természetvédelmi Információs Rendszerhez (TIR) kapcsolódó interaktív természetvédelmi térkép.

A térképi felületen elérhető, természetvédelmi vonatkozású fedvények jelentősebb részét frissítették az aktuális változatra, és a már meglévők mellé, újabb – a tájékozódást segítő – tematikus rétegek is kerültek. A felület naprakészen tartása és bővítése még nem fejeződött be teljesen, de a jövőben ez előreláthatólag folyamatos lesz.

A Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR) a nemzeti park igazgatóságok és hatóságok munkáját segíti, egy országos kiterjedésű adatbázis és speciálisan a szakma követelményeinek megfelelően kifejlesztett térinformatikai (GIS) alkalmazás segítségével. A természetvédelmi szakma informatikai igényeinek magas színvonalú kiszolgálása mellett a rendszer fontos funkciója a lakosság tájékoztatása a védett természeti területekről, természetvédelmi tudnivalókról.

Forrás: http://www.termeszetvedelem.hu/_user/oldal_images/hirkepek_meretezve/2193_large.jpg

A TIR Közönségszolgálati Modul interaktív térképén

elsősorban az ökoturizmussal kapcsolatos tudnivalók, rekreációs tevékenységek, kirándulások tervezését segítő információk láthatók.

A térképoldal segítségével megtudhatja például, hogy lakóhelye közelében hol van valamilyen országos jelentőségű védett természeti érték vagy terület.

A Természetvédelmi Információs Rendszer közönségszolgálati moduljában feltüntetett adatok tájékoztató jellegűek, azokra jogot, kötelezettséget alapítani nem lehet. Amennyiben valakinek részletes adatszolgáltatásra van szüksége, a működési terület szerinti nemzeti park igazgatósághoz kell fordulni, vagy a természetvédelemért felelős minisztériumhoz.

Forrás: Elter Tamás

A publikált ingatlan-nyilvántartási kataszteri térkép tájékoztató jellegű, hivatalos eljárásban nem használható fel! Az ingatlanok hiteles és naprakész térképi adatait kizárólag az ingatlanügyi hatóságok szolgáltatják, melyről további információ a www.foldhivatal.hu honlapon érhető el.

Az interaktív térkép a következő linkről érhető el:

http://web.okir.hu/hu/tart/index/234/Interaktiv_termeszetvedelmi_terkep

A Magyar Állami Természetvédelem anyaga