Több országból hozták be a koronavírust Magyarországra

Virológia Pécs
Vágólapra másolva!
A Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportja megvizsgálta, hogy a járvány első hónapjának végén, közvetlenül a korlátozó intézkedések bevezetésekor hogyan terjedt a koronavírus az országban, valamint honnan származtak a Magyarországon lévő vírusok, és mennyire aktívan terjedtek.
Vágólapra másolva!

Azt írják, hogy

többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek.

Ez azt jelenti, hogy a pán-európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek, akikkel együtt, több forrásból a vírus is megérkezett. Ez nem jelenti, hogy előtte nem történt már meg, ám az általuk vizsgált időperiódusban ezen forgatókönyv mentén zajlott. Feltárhatóak ugyanakkor más kontinensről származó vírusok is, ezek eredete vagy Kínára vagy az USA területére vezethető vissza.

Forrás: Facebook/Virológia Pécs

Itthon a korlátozó intézkedések kezdetekor már leírható helyi terjedési láncolatokat láthatunk,

március közepén az ország több pontján is látszanak helyi fertőzések.

Ezeket a genetikai értelemben vett hasonlóság mértékéből tudják kikövetkeztetni. Ezek alapján elmondható, hogy

szerencsés időzítés volt a teljes közép-európai régióban a korlátozó intézkedések ekkori bevezetése.

Ez jó eséllyel hozzájárult ahhoz, hogy a számos behurcolási eseményből nem lett számos nagyobb terjedési láncolat vagy akár járványos gócpont.

A jelenlegi nemzetközi adatok alapján Lengyelországban is hasonló forgatókönyv figyelhető meg. Az európai lezárások kezdetekor elindult, főként a hazatéréssel kapcsolatos Közép-Kelet Európát érintő embermozgás lehetett a fő hajtóerő. Nyugat-Európa és az ottani szörnyű forgatókönyv pedig időt adott a többi országnak és a mi teljes régiónknak a korai intézkedések bevezetéséhez.

Ezt az időt pedig egészségügyi és diagnosztikai kapacitásfejlesztésre költhettük, amit éppen a mostani folyamatos harcban kell majd jól használni.

Rendkívül fontos a járvány mostani szakaszában a lakosság minden eddiginél komolyabb fegyelme és az egészségügyi hatóságok gyors reagálása a betegek gyors és hatékony elkülönítésére.

Senki se ringassa magát téveszmékbe, a vírus még itt kering köztünk, nagyon fontos ennek tudatában lenni.

Forrás: Facebook/Virológia Pécs

Mindezen eredmények nagyban hozzájárultak, hogy a SARS-2 terjedését, az emberi mozgással összefüggő pán-európai forgatókönyvet megismerhettük. Világméretű hálózati „térképre" tudtuk helyezni továbbá a magyarországi korai vírusszekvenciákat,

méghozzá széleskörű hazai együttműködés keretében, kiváló tudóstársainkkal együttműködve

- írják bejegyzésükben.

Az ismertetett forgatókönyv és jelenség leírása a további járvánnyal kapcsolatos védekezés során fontos információkat nyújt a védekezést elrendelő döntéshozók és a védekezésben résztvevő szakszervek számára. Ráadásul a jövőben jelentkező más járványok során is fontos szempont lesz - állapították meg.