Döbbenet: évente többszáz millióan fogyasztanak szennyezett ételt

szennyezett étel
Élelmiszer-biztonság nélkül nincs élelmezésbiztonság
Vágólapra másolva!
Élelmiszer-biztonság nélkül nincs élelmezésbiztonság Az Élelmiszer-biztonság világnapján a WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy nem egyes szervezetek, intézmények, iparágak, élelmiszerláncok ügye, hanem mindannyiunk felelőssége, hogy biztonságos, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalainkra.
Vágólapra másolva!

A nem biztonságos élelmiszerek óriási terhet jelentenek az emberi egészségre és a gazdaságra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évente több mint 600 millió ember betegszik meg és 420 000 ember hal meg baktériumokkal, vírusokkal, parazitákkal, toxinokkal vagy vegyi anyagokkal szennyezett ételek fogyasztásának következtében. A nem biztonságos élelmiszerek előállítása, és kereskedelem a Világbank szerint évente 95 milliárd dolláros veszteséget okoz az egész világon.

Az élelmiszerbiztonság a termeléstől a fogyasztásig

– mondta az Élelmiszer-biztonság Világnapján dr. Ledia Lazeri, a WHO Magyarországi irodájának vezetője -, tudatosítani kell, hogy az élelmiszer-biztonság mindannyiunk felelőssége.

Élelmiszer-biztonság nélkül nincs élelmezésbiztonság Forrás: Shutterstock

Hozzátette: sz élelmiszer-ellátási lánc valamennyi szereplőjének együttműködésére, a kormányzati rendeletek meghozatalára és azok betartására van szükség, ha a jövőben el akarjuk kerülni a bizonytalan eredetű élelmiszerek forgalomba kerülését és fogyasztását.

Egy életünk - egy egészségünk - egy Földünk van!

Az emberek egészsége elválaszthatatlan a környezet, az állatok és a növények egészségétől, hiszen a környezetünknek közvetlen hatása van a közegészségügyre és a társadalmi-gazdasági jólétre. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) támogatja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar azon törekvéseit, melyek célja a helyben előállított és a nemzetközi kereskedelmi láncba kerülő élelmiszerek biztonsága.

– hangsúlyozta Vladimir Rakhmanin, FAO Európa- és Közép Ázsiai Regionális Irodájának vezetője.

(Országos Sajtószolgálat/OS, MTI)