A nem biztonságos élelmiszerek óriási terhet jelentenek az emberi egészségre és a gazdaságra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évente több mint 600 millió ember betegszik meg és 420 000 ember hal meg baktériumokkal, vírusokkal, parazitákkal, toxinokkal vagy vegyi anyagokkal szennyezett ételek fogyasztásának következtében. A nem biztonságos élelmiszerek előállítása, és kereskedelem a Világbank szerint évente 95 milliárd dolláros veszteséget okoz az egész világon.
Ma, amikor a történelem során eddig sosem látott mennyiségű élelmiszer termeléséről, szállításáról és feldolgozásáról beszélhetünk
– mondta az Élelmiszer-biztonság Világnapján dr. Ledia Lazeri, a WHO Magyarországi irodájának vezetője -, tudatosítani kell, hogy az élelmiszer-biztonság mindannyiunk felelőssége.
Hozzátette: sz élelmiszer-ellátási lánc valamennyi szereplőjének együttműködésére, a kormányzati rendeletek meghozatalára és azok betartására van szükség, ha a jövőben el akarjuk kerülni a bizonytalan eredetű élelmiszerek forgalomba kerülését és fogyasztását.
Az emberek egészsége elválaszthatatlan a környezet, az állatok és a növények egészségétől, hiszen a környezetünknek közvetlen hatása van a közegészségügyre és a társadalmi-gazdasági jólétre. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) támogatja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar azon törekvéseit, melyek célja a helyben előállított és a nemzetközi kereskedelmi láncba kerülő élelmiszerek biztonsága.
Az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése szoros együttműködést igényel az egészségügy, a mezőgazdasági és az állat-egészségügyi ágazat, a kormányzati szervek, az élelmiszergyártók és a tudomány képviselői részéről országos és regionális szinten egyaránt
– hangsúlyozta Vladimir Rakhmanin, FAO Európa- és Közép Ázsiai Regionális Irodájának vezetője.
(Országos Sajtószolgálat/OS, MTI)