Az égből érkezett és elpusztította az ősi szíriai falut

asztreoida
Abu Hureyra valószínűleg így pusztulhatott el
Vágólapra másolva!
Abu Hureyra település mintegy 13 ezer évvel ezelőtt Szíria északi részén, az Eufrátesz völgyében feküdt. A szakemberek a rákerült vékony földrétegből már régóta arra következtettek, hogy valamilyen katasztrófa történhetett a térségben. A legfrissebb kutatások szerint minden bizonnyal egy aszteroida okozhatta a pusztulását.
Vágólapra másolva!

Kozmikus esemény okozhatta a pusztulást

Abu Hureyra ősi romjaira még a hetvenes években bukkantak a szakemberek. A sietősen végzett ásatások faszénben gazdag felületeket fedeztek fel, ahol megolvadt vas- és kéntartalmú mintákat gyűjtöttek.

A kutatók emellett az egymástól távol lévő területeken olyan réteget és olvadt üveget találtak, amely egy aszteroida becsapódására utal.

Ezek az anyagok mind olyan, rendkívül magas hőmérsékletet mutatnak, mint például a levegőben felrobbanó kődarabok. A tudósok kísérleti módszereket dolgoztak ki az egykori faluban felfedezett anyagok megismerésére.

Abu Hureyra valószínűleg így pusztulhatott el Forrás: Jennifer Rice, CometResearchGroup.org

– mondta Andrew Moore, a New York-i Rochester Technológiai Intézet régésze, a kutatás vezetője a LiveScience online tudományos portálnak. – Lehetetlen lenne másként megmagyarázni az olvasztott ásványok eredetét, kivéve ha az egészet egy kozmikus eseményként kezeljük.

Ez megerősíti azt az elméletet, miszerint a legutolsó jégkorszak végén, mintegy 13 ezer évvel ezelőtt egy aszteroida csapódott a Földbe, ami szokatlan lehűlést eredményezett: a driász glaciálisnak nevezett időszakot.

Hatalmas villanás kísérte

Abu Hureyra első telepesei valószínűleg a világ első vadászai és gyűjtögetői voltak. A tudósok szerint ráadásul ez volt az egyik hely, ahonnan a földművelés elterjedt a világon.

A szörnyű aszály arra kényszerítette az embereket, hogy elkezdjék a gabonafélék termesztését, amivel ők lettek a világ első gazdálkodói is.

Aztán, körülbelül 13 ezer évvel ezelőtt, minden bizonnyal történt valami végzetes, ami az égből érkezett.

Egy aszteroida becsapódása okozta az országnyi terület pusztulását Forrás: News Nation

– magyarázta Andrew Moore. – Néhány másodperc múlva egy körülbelül 1300 Celsius fokos hőhullám elpusztította a falut és mindent, ami benne volt, csak egy vékony földréteget hagyva maga után.

A villanást láthatták, a robbanást hallhatták és érezhetik a hőhullámot településtől több tíz kilométerre élők is, ám ők valószínűleg túlélték a katasztrófát. A kutatók az eredményeiket a Scientific Reports folyóiratban publikálták.