Különleges Cousteau-projekt indul a tenger mélyén

Fabien Cousteau
A Proteus-projekt megálmodója: Fabien Cousteau francia oceanográfus
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb víz alatti kutatóállomását építik meg a Karib-tenger felszíne alatt 18 méterrel, Fabien Cousteau ötlete alapján. A francia tengerkutató világhírű nagyapja, Jacques-Yves Cousteau volt az első az oceanográfia történetében, aki a Vörös-tenger szudáni partvidékén víz alatti kutatóállomást épített, az 1960-as évek elején.
Vágólapra másolva!

Számos tudós dolgozhat majd huzamos ideig a tenger mélyén

A projekt ötletgazdája Fabien Cousteau oceanográfus, a világhírű francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája, aki Yves Béhar tervezővel együtt ismertette a Curacao sziget közelébe tervezett Proteus részleteit - írja a CNN hírportálja.

Cousteau kapitány unokái, Céline és Fabien Cousteau Forrás: Oceans Future Society

A 372 négyzetméteres laboratórium a világ különböző tájairól származó tudósoknak ad majd lehetőséget

az óceán tanulmányozására, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatától kezdve az eddig ismeretlen tengeri teremtmények felfedezésén át a gyógyszerkutatási áttörésekig.

Jacques-Yves Cousteau 1963-as Précontinent-projektje volt az első olyan kísérlet a tudománytörténetben, amikor a Vörös-tenger mélyén felépített tengerkutató állomáson egyhuzamban 30 napot töltöttek el a víz alatt Forrás: AFP

A héten közzétett tervrajzok szerint a körkörös kialakítású, kétemeletes komplexumot a tengerfenékhez rögzített cölöpök fogják tartani.

Az oldalán sziromszerűen kiálló kabinokban egyebek között laboratóriumokat, lakrészeket és orvosi helyiségeket alakítanak ki.

A Proteus a Nemzetközi Űrállomás víz alatti megfelelője lesz

A szél- és napenergiával működtetett építmény az óceáni hőenergiát is hasznosítani fogja, valamint a világ első víz alatti üvegházának is otthont ad majd.

A projekt megálmodói szerint a Proteus a Nemzetközi Űrállomás (ISS) víz alatti megfelelőjeként fog működni,

ahol a kormányügynökségek, a tudósok és a magánszektor szereplői a kollektív tudás szellemében fognak együttműködni.

A Proteus kutatóállomás fantáziarajza Forrás: Fabien Cousteau Ocean Learning Center/Yves Béhar

- mondta Cousteau egy Béharral közös videokonferencián. "Ez a mi létfenntartó rendszerünk. Ez az elsődleges oka, hogy életben vagyunk" - tette hozzá az oceanográfus.

A Proteus-projekt megálmodója: Fabien Cousteau francia oceanográfus Forrás: Fabien Cousteau Ocean Learning Center

A tervrajzok e heti bemutatása volt az ambiciózus projekt legfrissebb állomása. Cousteau szerint három év szükséges a Proteus megépítéséhez.

(Forrás: MTI)