Meglepő, mit találtak a 6000 méter mélyről felhozott üledékben

Az egyik vizsgált üledékmag
Vágólapra másolva!
Több mint 100 millió éves, extrém tápanyagszegény üledékrétegekben élő organizmusokat talált egy kutatóexpedíció a tenger mélyén. A mikrobákat laboratóriumi körülmények között még szaporítani is tudták.
Vágólapra másolva!

A tudósok már évtizedek óta tanulmányozzák a tengerfenéken található ősi üledékrétegeket. Az innen nyert minták alapos vizsgálatával számos kérdést megválaszolhatnak; például megismerhetjük az egykori klimatikus viszonyokat, a tektonikus lemezek mozgását és a mélytengeri ökoszisztémák működését.

Egy friss publikáció – amit a nagy presztízsű Nature Communications közölt – most azt derítette ki, hogy léteznek olyan életformák, amik erőforrásokat alig tartalmazó üledékekben, akár 100 millió éven át is képesek gond nélkül fennmaradni.

A japán kutatók a vizsgált mélytengeri mintákat a Csendes-óceán déli részén található nagy kiterjedésű örvény (gyre) környékéről gyűjtötték. Ebben a régióban rendkívül kevés tápanyag áll az élőlények rendelkezésére.

– írta a kiadott közleményben Juki Morono, a japán Tenger- és Földtudományi és Technológiai Ügynökség (JAMSTEC) egyik kutatója. A szakértő hozzátette: azt is ki akarták deríteni, hogy ha ezen a területen léteznek mikrobák, akkor miként tudnak életben maradni.

El sem tudták képzelni, hogy ilyen helyen lehet élet

A tengerfenéken található üledék főként tengeri hóból (a tengerfelszínről származó organikus törmelékből), és az óceáni áramlatok által szállított porból és más részecskékből tevődik össze. Ez a közeg képes arra, hogy csapdába ejtse a legparányibb organizmusokat.

A tudósok a JOIDES Resolution kutatóhajóval fúrtak le a tengeri üledékbe, és 100 méter, valamint 6000 méter mélyről hoztak fel mintákat a fedélzetre. A kutatók valamennyi mintában kimutattak oxigént.

Vagyis, ha az üledék felhalmozódásának üteme lassú (egymillió év alatt csupán 1-2 méterrel változik a vastagsága), akkor a tengerfenéken lévő oxigén a mélyebb kőzetrétegekbe is behatol, és ezzel kedvező környezetet biztosít az aerob (oxigént igénylő) mikroorganizmusok megtelepedéséhez.

Az egyik vizsgált üledékmag Forrás: IODP JRSO

A kutatók modern laboratóriumi eszközökkel képesek voltak a mikrobák növekedését elérni, azaz

nem fosszilizálódott maradványokat, hanem élő organizmusokat fedeztek fel.

Moronóékat az is megdöbbentette, hogy ezeknek az élőlényeknek a 99,1 százaléka

101,5 millió éves üledékrétegekben tengeti mindennapjait.

Az üledékből izolált mikrobák Forrás: JAMSTEC

A szakértők úgy vélik, a tengerfenék alatt élő mikroorganizmusok evolúciója sokkal lassabb, mint a felszínhez közelebb élő társaiké. A kutatás következő lépése ezért az lesz, hogy Morono és kutatócsoportja megvizsgálja, az elmúlt 100 millió év során miként fejlődtek a vizsgált lények e tápanyagszegény környezetben.