Szőrtelen, bőrszerű rémséget találtak az Alpok jegébe fagyva

zerge-antilop
A síelő először nem is tudta, hogy pontosan mit láthat
Vágólapra másolva!
Furcsa teremtményt fedezett fel az egyik síelő az alpesi jégbe burkolózva: a szőrtelen, bőrszerű rémség körülbelül négyszáz évvel ezelőtt pusztulhatott el. A tetemet a kutatók az egyik természetvédelmi laboratóriumba vitték, ahol mínusz 5 Celsius fokon tárolják, hogy ellenőrizni tudják, hogy a DNS milyen változásokon ment keresztül.
Vágólapra másolva!

Komoly vizsgálatokat terveznek a jégmúmiával

A szokatlan leletet az olasz dél-tiroli Val Aurinában fedezte fel Hermann Oberlechner olasz alpinista és bajnok síző, aki éppen egy hat órás túrán vett részt, messze a civilizációtól. A férfi egyszer csak észrevette, hogy valami furcsa dolog áll ki a jégből.

A síelő először nem is tudta, hogy pontosan mit láthat Forrás: Esercito Italiano - Comando Truppe Alpine

– mondta Oberlechner a LiveScience online tudományos portálnak. – Azonnal lefényképeztem és elküldtem az egyik természetvédelmi őrnek, majd együtt értesítettük a Kulturális Örökség Minisztériumát.

A különös teremtményről hamarosan kiderült, hogy egy mintegy négyszáz éve élt kecske-antilop fajról van szó. A felfedezés azonban ennél még izgalmasabb a tudósok számára: a nagyobb magasságban talált, jégbe fagyott mumifikált testekre emlékeztette őket, köztük a híres „jégemberre", Ötzire, akinek 5300 éves mumifikált holttestét az olasz Alpokban találták meg a kirándulók 1991-ben.

A kutatók óvatosan szállították át a bolzanói laborba Forrás: Esercito Italiano - Comando Truppe Alpine

Az esetek hasonlósága miatt most azt tervezik, hogy a ritka zerge-antilop múmiát alaposabban is megvizsgálják: arra kíváncsiak, hogyan lehet az ősi DNS-t jobban megőrizni a laboratóriumi elemzésekhez.

Azt remélik, hogy ezzel hathatósabban felkészülhetnek arra, amikor legközelebb egy újabb emberi múmia bukkan elő valamelyik jeges magaslati területen.

– mutatott rá Albert Zink, az olasz Eurac Research Múmiatudományi Intézet igazgatója.

Hozzátette: ez az első alkalom, hogy állatmúmiát ilyen módon használnak fel további tudományos kutatásokra.

Speciális tartódobozban szállították a laboratóriumba

Az Eurac tudósainak azonban elsőként le kellett hozniuk a mumifikált tetemet a hegyekből. A kecske végső pihenőhelye ugyanis 3 500 méteres magasságban feküdt.

Valószínűleg egy gleccser temethette el, és csak a közelmúltban került újra felszínre, amikor a jégréteg egy része elolvadt.

Az állat mozgatásához a kutatók felvették a kapcsolatot az Alpesi Hadtesttel. Marco Samadelli, az Eurac természetvédője megtervezett és megépített egy speciális tartódobozt, amelyet a katonák egy magas helikopterrel a területre repítettek, majd a tetemet az olaszországi Bolzanóba, a szervezet természetvédelmi laboratóriumába vitték, ahol mínusz 5 Celsius fokon tárolják.

A 400 éves zerge-antilop Forrás: Esercito Italiano - Comando Truppe Alpine

– magyarázta Samadeli. – Mélyreható elemzéssel fogjuk ellenőrizni, hogy a DNS milyen változásokon megy keresztül, amikor a külső körülmények megváltoznak.

Samadelli és csapata az optimális megőrzési körülményekre törekedett, hogy a jégmúmia érintetlenek maradjon.

Az újonnan felfedezett zerge lehetőséget ad a szakembereknek arra, hogy tanulmányozzák, hogyan befolyásolják ezek a körülmények a múmiák DNS-ét.

Hozzátette: mivel a hegyi gleccserek az éghajlatváltozás következtében világszerte olvadnak, ezért valószínűleg több ősi jégmúmia is felszínre kerül, amelyek mindegyike tartalmazza a múlt genetikai kulcsait.