Komolyan sportol? Mérje fel a szív-érrendszeri kockázatot!

terheléses EKG vizsgálat
Edzés hatására a szív és az izom is fejlődik, de nem biztos, hogy egymáshoz viszonyítva megfelelő ütemben. Ha az izomzat tömege túl gyorsan növekszik, akkor a szívet túlterheli, és az képtelen lesz elegendő vért forgatni. Viszont, ha a szív izomzat növekszik túl gyors ütemben a szívkoszorúér hálózat fejlődéséhez képest, akkor a szív izomzat nem kap elegendő utánpótlást a munkavégzéshez. Ez teljesítménycsökkenést, és komoly egészségügyi veszélyt okoz! A fent említett okok miatt érdemes sportorvosi kontroll alatt végezni a kondicionális képességek fejlesztését.
Vágólapra másolva!
A sportolók szívének egészségére, illetve a rendszeres ellenőrzésre leginkább sajnos csak a hirtelen szívhalál esetén szokás gondolni. Holott a nagyobb kihívások, például egy sportági verseny előtt és az edzések során is fontos lenne a kardiológiai kontroll. Az amatőr és a profi sportolóknak is ajánlott vizsgálatokról dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta beszélt.
Vágólapra másolva!

Problémák a terhelés során

A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít a fittség megőrzésében és számos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi, sőt a gyógyuláshoz is hozzájárul. Aki sportol, egészséges - vélhetjük ezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres kardiológiai szűrésére?
A legfőbb indok, hogy

számos öröklött vagy szerzett szívbetegség sokszor nem okoz tüneteket mindaddig, amíg intenzív terhelésnek nem tesszük ki szervezetünket.

Ilyen például a koszorúér betegség, a szívizom-elfajulás, a billentyűbetegségek, a kisebb-nagyobb fejlődési rendellenességek, szívritmuszavarok, vezetési zavarok.
A sportkardiológia lényege, hogy kiszűri és azonosítja az összes olyan tényezőt, ami sportolás közben szív-érrendszeri szempontból veszélyt jelenthet az egészségre.

Miben különbözik a sportkardiológia a kardiológiától?

- A sportkardiológiai vizsgálatok speciálisan a sportolók szűrésével foglalkoznak, ami azért fontos, mert a sportolók vizsgálati eredményei a normál értékektől akár jelentős eltéréseket is mutathatnak. Az eredményeket ezekben az esetekben speciálisan, személyre szabott módon, az adott sportág függvényében kell értelmeznie a sportkardiológiában jártas szakorvosnak. Intenzív sportolás esetén ugyanis jellemző lehet az átlagosnál (70-80 ütés/perc) lényegesen alacsonyabb, 40-50 ütés/perc vagy akár még alacsonyabb nyugalmi pulzusszám. A jól edzett személyek EKG eredménye is eltérést mutathat az egészséges, de nem sportolókéhoz képest – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Edzés hatására a szív és az izom is fejlődik, de nem biztos, hogy egymáshoz viszonyítva megfelelő ütemben. Ha az izomzat tömege túl gyorsan növekszik, akkor a szívet túlterheli, és az képtelen lesz elegendő vért forgatni. Viszont, ha a szív izomzat növekszik túl gyors ütemben a szívkoszorúér hálózat fejlődéséhez képest, akkor a szív izomzat nem kap elegendő utánpótlást a munkavégzéshez. Ez teljesítménycsökkenést, és komoly egészségügyi veszélyt okoz! A fent említett okok miatt érdemes sportorvosi kontroll alatt végezni a kondicionális képességek fejlesztését. Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/sportkardiologia

A rendszeres testmozgás hatására kialakulhat az úgynevezett sportszív is, hiszen egyrészt nő a szív tömege, javul a pumpafunkciója, másrészt a szívizomban olyan kis hajszálerek alakulnak ki, illetve nyílnak meg, amelyek növelik a szív oxigén ellátottságát. A szívizomzat erősödését tehát egyenes ütemben követi a hajszálerek kialakulása, így a megnövekedett tömeget több ér ugyanolyan hatékonysággal lesz képes ellátni. Az élsportolók körében ugyanakkor az intenzív terhelés hatására sajnos bekövetkezhet, hogy a hajszálerek kialakulása nem tudja követni a szív tömegének növekedési ütemét, így a korábbi érhálózat képtelen megfelelő mennyiségű oxigént biztosítani a megnövekedett szívizomzat számára.

Ennek következtében még ép koszorúérrendszer esetén is kialakulhat szívinfarktus, kitágult, renyhén működő szívizomzat vagy mindezek talaján életveszélyes szívritmuszavar.

Az élsportolók körében ugyanakkor az intenzív terhelés hatására sajnos bekövetkezhet, hogy a hajszálerek kialakulása nem tudja követni a szív tömegének növekedési ütemét, így a korábbi érhálózat képtelen megfelelő mennyiségű oxigént biztosítani a megnövekedett szívizomzat számára. Ennek következtében még ép koszorúérrendszer esetén is kialakulhat szívinfarktus, kitágult, renyhén működő szívizomzat vagy mindezek talaján életveszélyes szívritmuszavar. Forrás: http://www.orvosihirkozpont.hu/hirek/20200921-074200/sportkardiologiaval-kiszurheto-a-sziv-errendszeri-kockazat

A sportkardiológia megelőzheti a hirtelen szívhalált

Miután a szakorvos vérvétellel, vizeletvizsgálattal, sportkardiológiai- és anyagcsere szakvizsgálattal, szív ultrahanggal, nyugalmi és terheléses EKG-val feltérképezte a szív, és a megelőzés szempontjából fontos szervek állapotát, összefoglaló szakvéleményében értékeli az aktuális egészségi állapotot. Ezen kívül javaslatot tesz a szűrés során felmerülő további szakvizsgálatokra, megbecsüli az esetleges hirtelen szívhalál kockázatát, illetve összegzi az elkerüléséhez szükséges teendőket.
Sztancsik doktornő hangsúlyozza, hogy

a versenyengedélyhez ma még a legtöbb országban, így hazánkban sem előírás a kardiológiai szűrés vagy a rendszeres kontrollvizsgálat,

sőt egyes országokban 18 éves kor alatt a sportorvosi szűrés sem! Éppen ezért fontos, hogy az élsportolók és hobbisportolók még inkább tisztában legyenek a saját megelőzési lehetőségeikkel, az elváltozások időbeni felfedezéséhez és a megelőzéséhez pedig elengedhetetlen a rendszeres kontroll. A legkisebb panasz esetén azonnal, egyébként évente javasolt a hobbi sportolót kardiológiailag szűrni. A fizikálisan és lelkileg is megterhelt versenysportolók szűrése pedig még kiváló teljesítőképesség és panaszmentesség esetén is évente fontos lenne a hirtelen szívhalál kivédése érdekében.

(Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu))