Medve járt Egerszalók határában

medvelábnyom
Az Egrszalókon talált medvelábnyom.
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság több bejelentést is kapott arról, hogy medvét vagy annak nyomait vélték látni Andornaktálya, Maklár, Egerbakta, Verpelét, Egerszólát és Egerszalók környékén.
Vágólapra másolva!

Az Igazgatóság szakemberei és a természetvédelmi őrszolgálat helyszíni ellenőrzései nem tudták teljes hitelességgel megerősíteni a barna medve jelenlétét.

Egerszalók közvetlen közelében azonban az elmúlt napokban újabb lakossági bejelentést követően jól felismerhető medve lábnyomokat tudtak rögzíteni, tehát igazolódott az, hogy medve járt a település határában. Az egyetlen példánytól származó lábnyomok mérete és lépéstávolsága alapján egy kisebb termetű medvét valószínűsítenek. A medve az akácosban húzódó földúton elcammogott a település határáig, átvágott egy méhészet mellett, de a méhkaptárakat nem bántotta, nem foglalkozott velük.

Az Egrszalókon talált medvelábnyom. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/medve-jart-egerszalok-hataraban

Az Igazgatóság egyeztetett a település polgármesterével, illetve a helyszínelésben is résztvevő polgárőrség tagjaival. Részletes tájékoztatást adtak a medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedésre.

Az aktuális eset kapcsán felhívták arra a figyelmet, hogy az elkövetkező hetekben a külterületen való kutyasétáltatást mindenképpen pórázon történjen, de az lenne a legjobb, ha ezek a tevékenységek a település határain belül maradnának.

A szabadon mozgó kutya ugyanis szagot kapva a sűrűben, cserjésben megülő medvére mozdul rá, azonban mikor szembesül azzal, hogy mekkora „ellenséggel" van dolga, ijedtében visszamenekülhet a gazdájához, maga után „húzva" a felbosszantott medvét is.

Az Igazgatóság munkatársai minden alkalommal a helyszínen ellenőrzik a medvének tulajdonított életnyomokat, ez nem csupán az igazgatóság nagyragadozó monitorozó feladatának része, hanem a lakosság naprakész tájékoztatásának, az esetleges konfliktusok megelőzésének is alapját jelentik.

A barna medve hazánkban, így a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén sem szaporodik, hozzánk Szlovákia felől kóborló példányok jönnek át a zöldhatáron és általában pár nap, esetleg hét itt tartózkodás után visszatérnek a Tátrába.

Az Egrszalókon talált medvelábnyom. Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/medve-jart-egerszalok-hataraban

Az Igazgatóság kéri, ha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén,

elsőként a +36 30 861-3808 számú igazgatósági ügyeleti számot hívja, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést.

A barna medvével való találkozás esetére vonatkozó viselkedési javaslatok az Igazgatóság honlapján minden esetben elérhetők és igény szerint az erre vonatkozó plakát pdf formátumban le is tölthető itt: https://www.bnpi.hu/hu/hir/viselkedesi-szabalyok-medvevel-valo-talalkozas-eseten-hu

(Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/medve-jart-egerszalok-hataraban)