A biológiai sokféleség védelme és a biodiverzitás megőrzésébe való befektetés hosszú távon nem csak stratégiai beruházást jelent, amely a járványok megelőzésében is fontos szerepet játszhat, hanem rövid távú társadalmi-gazdasági helyreállítási intézkedésként is funkcionál. Az úgynevezett Európai Zöld Megállapodás az éghajlatváltozás és a környezet károsodására reagál, amely az október közepén tartott Európai Városok és Régiók Hetének (EURegionsWeek) egyik fókuszpontjába került, amelyen mi is részt vettünk.

Az ép ökoszisztémák gondoskodnak rólunk

Az éghajlatváltozás és a környezet károsodása egzisztenciális veszélyt jelenthet Európa, és az egész világ számára. A szakemberek szerint ahhoz, hogy eredményesen kezelni tudjunk az ezzel összefüggő kihívásokat, új növekedési stratégiára van szükség, amely az egész Európai Unió gazdaságát olyan modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át, ahol

az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke 2050-re nettó nullára csökken.

Ehhez mutat utat az Európai Zöld Megállapodás, amelynek cselekvési terve reagál többek között a biológiai sokféleség helyreállítására és a környezetszennyezés mértékének csökkentésére. Nem véletlen, hogy ez is bekerült a múlt online héten tartott EURegionsWeek programjának fő témái közé.

A globális klímaváltozás számos eseményt generálhatForrás: completcolorado.com

Eljött az ideje annak, hogy megpróbáljuk rendezni a viszonyunkat a természettel: gondoljunk csak az éghajlatváltozásra, az élethez elengedhetetlen biológiai sokféleség csökkenésére és a pusztító világjárványok terjedésére – mondta a tanácskozáson Stefan Leiner, Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának munkatársa, aki a biológiai sokféleségért felelős részleget vezeti. – Az ép ökoszisztémák gondoskodnak a levegő és a víz tisztaságáról, segítenek megőrizni az éghajlat egyensúlyát, a hulladékból új erőforrást hoznak létre, lehetővé teszik a termények beporzását, csak hogy néhányat említsünk a legfontosabbak közül.

Elhangzott: eddig sosem tapasztalt mértékben pusztul a természet, feltehetően a felelőtlen és fenntarthatatlan emberi tevékenységek miatt; a vadon élő fajok populációja világszerte 60 százalékkal csökkent az elmúlt negyven évben,és nem kevesebb, mint egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye.

A természet egészségessé tétele kulcsfontosságú

A tanácskozáson rámutattak arra is, hogy ahhoz, hogy el lehessen érni a 2030-ra kitűzött éghajlatpolitikai célokat, elengedhetetlen, hogy helyreállítsák az erdőket, a talajt és a vizes élőhelyeket, valamint zöld területeket hozzanak létre a városokban.

Már több kutatás kimutatta, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlati válság szorosan összefügg egymással: így ha az egyik veszélybe kerül, az a másikra is kihathat.

A biológiai sokféleség megőrzésére kulcsfontosságúForrás: Flickr

A természet egészségessé tétele kulcsfontosságú a testi és szellemi jólétünk szempontjából, és szövetségese az éghajlatváltozás és a betegségek elleni küzdelemben – hangsúlyozták a téma szakértői az online workshopon.

A májusban elfogadott, a következő tíz évre szóló biodiverzitási terv fokozottabb védelmet biztosít a szárazföldön és a tengeren létrehozott védett területeknek, és ki is terjeszti ezek arányát Európa szárazföldi és tengeri területeinek legalább 30-30 százalékára. Megtörténne a sérült szárazföldi és tengeri ökoszisztémák helyreállítása Európa-szerte, de

megállítanák például a beporzók pusztulását és körülbelül 3 milliárd fát ültetnének 2030-ig.

A világ élelmiszernövényeinek több mint 75 százaléka függ ugyanis a beporzóktól, miközben a biológiai sokféleség csökkenésének kockázata veszélybe sodorhatja élelmiszerrendszereinket és táplálkozásunkat is.

A talaj gondozása az élet védelme?

Egy másik panelbeszélgetésen a talaj gondozásának elengedhetetlen feladata került a fókuszpontba, ami kulcsfontosságú az élelmiszertermelés, az emberek jóléte, a természet és az éghajlat szempontjából is.

Körülbelül hárommilliárd fát ültetnénekForrás: AFP/Ernesto Benavides

A talaj táplálékforrást és egyéb termékeket biztosít, tisztítja a vizet, újrahasznosítja a tápanyagokat, befogadja a biológiai sokféleséget és tárolja a káros anyagokat, hozzájárulva az éghajlatváltozás mérsékléséhez – mutatott rá Arwyn Jones, az Európai Bizottság olaszországi Közös Kutatóközpontjának tudósa. – A talaj fenntartható kezelése és funkcióinak megőrzése ezért egyfajta küldetés kell, hogy legyen.

Az ehhez kapcsolódó, európai kutatási és innovációs törekvések célja, hogy a szakemberek hathatós megoldásokat találjanak a világ előtt álló legnagyobb kihívásokra.