Sue, a hatalmas Tyrannosaurus rex csontváza az egyik legteljesebb, amivel valaha találkoztak a kutatók. Az egykori óriás valószínűleg három, apró és furcsa kinézetű fog miatt folyamatos fájdalomtól szenvedhetett. A kanadai Winnipegi Manitoba Egyetem kutatói online mutatták be ehhez kapcsolódó tanulmányukat a Gerinces Paleontológiai Társaság éves konferenciáján.

Sue az egyik legnagyobb és legjobban megőrzött Tyrannosaurus rex példány, amit még 1990-ben fedezett fel Sue Hendrickson. A dinoszauruszt azóta is vizsgálják és a tudósok most meglepő felfedezésre jutottak.
A fogai közül kettő valójában összenőtt: az egyiken fűrésszerű kinövések voltak, de nem a szokásos helyen, hanem a fog elülső vagy hátsó szélén – mondta Kirstin Brink, a kanadai Winnipegi Manitoba Egyetem Földtani Tanszékének kutatója, a tanulmány vezető kutatója a LiveScience online tudományos portálnak.

Sue koponyájaForrás: Wikimedia Commons/Geoffrey Fairchild

Hozzátette: ezeknek az állatoknak körülbelül akkora fogai voltak, mint egy banán, amik állandóan, egy-két évente cserélődtek. Arra is rámutatott,

a többnyire húst fogyasztó dinoszauruszok csoportjában a fogproblémáknak többségének valószínűleg genetikai okai voltak.

Ezzel szemben Sue három foga furcsa módon eldeformálódott, amelyek „különös és hajlított, szinte hullámszerű textúrával futottak végig az oldalán".

Korábban a szakemberek egy parazita által okozott szájüregi fertőzést is diagnosztizáltak nála. Most Brink kutatása szerint ez az állapot megváltoztathatta Sue fogainak alakját és fertőzést okozott.
A tudósok a fogakat CT-vizsgálat alá vetették, majd digitális háromdimenziós képeket alkottak. Mivel ezt a furcsa, összeolvadt fogképződést máshol nem látták, ezért arra jutottak, hogy fogai mind normálisak, kivéve az említett hármat. Brink szerint így ez a deformitás valószínűleg nem genetikai eredetű.

Sue, az Illinois állambeli Chicago Természettudományi MúzeumbanForrás: Wikimedia Commons/Evolutionnumber9

A fertőzés a koponyán és a bőrön keresztül is átterjedhet, így a fejben sok szövet lehet érintett – mutatott rá Kirstin Brink. – A fertőzés olyan súlyos lehetett, hogy a normális fogfejlődés megszakadt az állkapocs egy pontján.

Ez a fajta rendellenesség az óriásfogú cápa, egy másik őskori lény fogaiban is megfigyelhető. A szakemberek szerint azonban a deformált fog „valódi nyomorúság forrása lehetett, ami miatt az élőlény nehezen tudott enni és inni is."