Egy eszköz, ami megmutatja az élelmiszerek szennyezettségét

Tömegspektométer
A tömegspektrometria vagy tömegspektroszkópia nagyműszeres analitikai módszer töltött anyagi részecskék tömegének meghatározására
Vágólapra másolva!
Egy új, világszínvonalat jelentő eszköz érkezett a napokban Pécsre. A Pécsi Tudományegyetem közleménye szerint az új tömegspektométer segítségével a szakemberek még pontosabb vizsgálatokat végezhetnek az egyetem Kémiai Intézetében. A mindennapjainkban is elengedhetetlen mérésekkel például bizonyos élelmiszerek szennyezettségét is meg tudják határozni, de különféle mintákból akár a doppingszereket is ki tudnak mutatni.
Vágólapra másolva!

Új vegyületek molekulatömegének meghatározására képes műszer érkezett a napokban Pécsre, amelynek a vegyületek szerkezetének azonosításában, analitikai jellemzésében van óriási szerepe. Az egyetem hozzánk eljuttatott közleményéből kiderül, hogy ez a tömegspektrométer olyan korszerű, analitikai eszköz a legújabb technikát vonultatja fel, és

képes arra, hogy egy molekula fragmenseit is tovább karakterizálja, így a kutatók "mélyebbre" látnak.

Lehetőséget ad ugyanis a nagyon kis koncentrációjú vegyületeknek a minőség, mennyiségi meghatározására, ami egyrészt fontos a kémiai kutatások tekintetében, de ugyanakkor nagy jelentősége van az orvostudományok a biológiai kutatások, a gyógyszertudományi kutatásoknál is.

A tömegspektrometria vagy tömegspektroszkópia nagyműszeres analitikai módszer töltött anyagi részecskék tömegének meghatározására Forrás: Pécsi Tudományegyetem/Csortos Szabolcs

– mutatott rá dr. Felinger Attila professzor, a Pécsi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese az egyetemi televíziónak adott interjújában. – Szintén jól használható egy mindenki számára ismerős területen, a sportolásban a doppingolás megállapítására.

A szakember hosszátette: egy olimpiai versenyen szinte már fontosabb az, hogy ki doppingolt és mivel és hogyan doppingolt, mint hogy kinek mi a teljesítése.

Ezeket a fajta vizsgálatokat, vérből vagy vizeletből vett mintákkal ilyen tömegspektrometriás mérésekkel lehet megvalósítani.

Felinger Attila szerint a mindennapi életünkben ez a fajta analitika ma már meghatározó minden területen. A nagyérzékenységű készülék alkalmas a szerves nyomszennyezők kimutatására, és ma a csúcs kategóriát jelenti a hazai kutatásokban.