Magyarok fedezték fel a helyet, ahol Keresztelő Jánost halálra ítélték

Keresztelő János
Heródes születésnapi ünnepsége Rubens festményén
Vágólapra másolva!
A régészek azt állítják, hogy azonosíthatták azt a helyet, ahol halálra ítélték Keresztelő Jánost. A Biblia és Flavius Josephus ókori történetíró is bemutatják, hogy Heródes Antipász, I. Heródes fia miként végeztette ki a prédikátort, aki megjövendölte Jézus eljövetelét Krisztus előtt 29 körül. Utóbbi szerint a kivégzésre a mai Jordánia területén található Machaerus erődben került sor, a Holt-tenger közelében. A Biblia azonban azt állítja, hogy a fejedelem egy tánc miatt hozta meg ezt a döntést.
Vágólapra másolva!

A bibliai történet szerint Heródes Antipász, I. Heródes fia feleségül akarta venni a testvére özvegyét, Heródiást, ám ezt Keresztelő János nyíltan ellenezte. A fejedelem születésnapján a nő lánya, Salomé egy táncot lejtett, amely annyira megörvendeztette a férfit, hogy megígérte, teljesíti a lány egyik kívánságát.

Salomé édesanyja kérésére Keresztelő János fejét követelte,

amelyet végül meg is kapott: Heródes Antipász egy tálcán nyújtotta át azt neki.

Heródes születésnapi ünnepsége Rubens festményén Forrás: Antonia Reeve

– írta dr. Vörös Győző, a Machaerusnál zajló ásatások és felmérések vezetője a „Szentföld" című könyvben, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – Az 1980-ban feltárt udvarban található egy félkör alakú fülke, amely valószínűleg a trón maradványa, ahol Heródes Antipász ülhetett.

Hozzátette: a trón jelenléte megszilárdítja a táncparkettre vonatkozó következtetéseket. A régészeti csapat ezért rekonstruálta az udvart, és több képet is közzétett, amelyek megmutatják azt, hogyan nézhetett ki a terület Keresztelő János kivégzése idején.

A régészek úgy vélik, hogy ez a fülke Heródes Antipász trónjának maradványait jelenti: itt születhetett meg adöntés Keresztelő János kivégzéséről Forrás: Vörös Győző

– mutatott rá Morten Hørning Jensen, a Norvég Teológiai Iskola professzora, aki a „Heródes Antipaász Galileában" című könyvet írta.

Néhány tudós azonban nincs meggyőződve arról, hogy az újonnan azonosított mélyedés valóban Heródes Antipász trónjának maradványait rejti. Szerintük a Machaerusnál talált fülke kisebbnek tűnik apja, Heródes király trónjához képest, amelyet a Jericho téli palotájában találtak.