Kelta lakóházak rejtőztek a kastély kertjében

Lussonium
Dunakömlődnél tárták fel az egykori római település, Lussonium erődjét, amely a limes vonalát védte
Vágólapra másolva!
A római kort idéző játszóteret, fűszerkertet építenek a Paks melletti Lussoniumnál, a bölcskei Szent András kastély területén kelta emlékhely épül, és felújították a 19. századi műemlék kápolnáját is egy térségi turisztikai fejlesztés részeként.
Vágólapra másolva!

Római őrtoronyra emlékeztet a játszótér

A projekt paksi elemeinek megépítéséről a héten kötött szerződést a város önkormányzata a Soltút Kft.-vel. Kiszli László ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta: a Dunakömlődön található Lussonium területén egy római őrtoronyra emlékeztető játszóteret, mászóoszlopot, római harci szekérre hasonlító építményt, mérleghintát készítenek,

emellett az ókorban is ismert növényekből fűszerkertet telepítenek.

Dunakömlődnél tárták fel az egykori római település, Lussonium erődjét, amely a limes vonalát védte Forrás: Paks.hu

A dunai limes vonalán hajdan álló római őrtornyot bemutató helyen sétányt is kialakítanak közvilágítással, térburkolattal. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával, 327 millió forintból megvalósítandó projekt egyik fő célja a kerékpáros turizmus fellendítése, ezért több helyen, így a Lussonium közelében kerékpártároló is épül. A paksi elemek ez év nyarára készülnek el.

Kelta lakóházak maradványaira bukkantak a kastély területén

A programban résztvevő Madocsán a Duna-partot fejlesztik, Bölcskén sonkaérlelőt és bormúzeumot hoz létre a helyi Bölcskei Haladás Alapítvány.

A Szent András kastély felújított kápolnája Forrás: Facebook/Szent András kastély

A Bölcskéhez közeli Szentandráspusztán - szintén az európai uniós projekt támogatásával - már felújították a kastély kápolnáját. Belasics Edit, a kastély tulajdonosa elmondta: a romantikus stílusú Jézus Szíve kápolnát a kastély akkori tulajdonosa,

a Nagy család építtette az 1890-es években.

A most kicserélt ólomüvegablakokat Kegyes János üvegfestő készítette.

A Jézus Szíve kápolna új üvegablakai Forrás: Facebook/ Szent András kastély

Az 1830-as években klasszicista stílusban épült kastély területén 2015-ben tártak fel három kelta lakóházat,

amelyeket a dokumentálás után visszatemettek. A régészeti lelőhelyet emlékhely jelzi majd: mivel a kelta kultúra fontos elemei a fémek és a tűz, egy nagy méretű, fém tűztálat állítanak fel a kastély kertjében - mondta a tulajdonos.

(Forrás: MTI)