Olyan, mint egy katasztrófafilm - két hónapja tart a földrengés Granadában - videó

földrengés
Sok a kár a folyamatos rengések miatt
Vágólapra másolva!
December óta több mint 300 földrengést regisztráltak a dél-spanyolországi Granadában. A helyiek azt mondják: lassan két hónapja nincs egy nyugodt percük sem, állandó készenlétben vannak, nyitott ajtónál alszanak, hogy ha kell, azonnal futni tudjanak. Legutóbb kedd este remegett a föld Granadában. Az éjszakai kijárási tilalom ellenére a városlakók az utcára rohantak, és ott várták az utórengéseket.
Vágólapra másolva!

December óta folyamatosak a rengések Granadában

Szinte szünet nélkül remeg a föld a dél-spanyolországi Granadában. December 1-je óta már több mint 300 földrengést regisztráltak a megyeszékhely térségében, melyek többségében erősebbek a Richter-skála szerinti 4-es szintnél. Legutóbb kedden, késő este mozdult meg a föld a városban, melynek Santa Fében volt az epicentruma, és 4,3-as erősségű volt.

Rövid idő alatt mintegy 160 rengést regisztráltak Granada térségében Forrás: Dodo Finance

A következő két órában 20 utórengés történt, 1,5 és 3,5 közötti erősséggel.

A legnagyobbakat Málaga és Jaén provinciában is érezték. A helyiek azt mondják: december óta nincs egyetlen nyugodt percük sem, több álmatlan éjszakájuk volt az utóbbi hetekben, sokan nyitott ajtó mellett alszanak, hogy azonnal ki tudjanak szaladni az utcára, ha ismét remegne a föld.

A lakosság hetek óta félelemben tölti az éjszakákat Forrás: YouTube

A Granadában élő Carmen a keddi földrengésről az RTVE-nek úgy nyilatkozott: "Azt hittük, megnyílik alattunk a föld. A szomszédaimmal együtt rohantunk ki az utcára, sokan sikítoztak, nem tudtuk, hova bújjunk. Olyan ez, mint amikor egy horrorfilmet nézel és arra vársz, hogy újra megijesszenek. Egész éjjel ébren voltunk, vártuk, hogy mikor jön egy nagyobb erejű rengés".

Minden lökéshullám után megtelnek az utcák

Több épület ablaka megrepedt, a lakásokban a tárgyak a földre estek, az emberek arcára ráfagyott a ijedtség. Több felvétel került fel a közösségi oldalakra a remegő granadai könyvtárról és egyéb épületekről. A helyiek azért tudnak felvételeket készíteni a rengésekről, mert már biztosan tudják,

hogy az első után perceken belül több, nagyobb utórengés következik, így élnek ugyanis december eleje óta.

A granadaiak nem foglalkoznak a koronavírus miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalommal: minden nagyobb rengés után tele vannak az utcák, mindenki próbál magának biztonságos helyet keresni.

Sokan töltik szabadban az éjszakákat Forrás: YouTube

A Granada egyik külvárosában élő Beatriz azt mondta, ahol ő él, "többen kocsiba pattannak az első rengés után és kimennek a városból, hogy eltávolodjanak az épületektől." Hozzátette: nem egy ijedős típus, de a kedd esti rengés után hajnal 4-ig várakozott családjával a városon kívül, de több ismerőse is autóban töltötte az éjszakát. December óta mindig készenlétben van náluk egy hátizsák a személyes holmijaikkal és alapvető élelmiszerekkel, hogy ha menni kell, csak azt kelljen a hátára kapnia. A sorozatos rengések következményei a lentebb beágyazott videón is láthatók.

Ruth férjével és két kisgyermekével együtt szintén az utcán töltötte az éjszakát a keddi rengések után. Azt mondta: "Már ágyban voltunk, mikor először megmozdult a föld." Először lakáson belül húzódtak biztonságosnak tűnő helyre, de miután nem maradtak abba a földrengések, pizsamában, papucsban a furgonjukba pattantak, és ott töltötték az egész éjszakát. Hozzátette: a környékükön élő, 80 év körüli idősek mind azt mondják, hogy még sosem tapasztaltak ehhez hasonlót a régióban.

Egy tektonikus lemezhatáron fekszik a terület

A Granadai Egyetem geodinamikai professzora, Ana Crespo Blanc az Efe hírügynökségnek kifejtette: ezek a rengések normálisnak tekinthetők a térségben, még akkor is, ha félelmetesek, és régóta nem tapasztaltak hasonlót, mivel Granada "évente 5 millimétert mozgó tektonikus lemezek határán fekszik". Szerinte az eddigieknél nagyobb rengésekre nem kell számítani.

Sok a kár a folyamatos rengések miatt Forrás: YouTube

December óta a granadai épületek többsége tele van repedésekkel, van ahol már megállás nélkül potyog a vakolat a földmozgások miatt,

sőt, már a híres turistalátványosság, az Alhambra falain is sérüléseket regisztráltak.

Szakértők azonban egyelőre nem fedeztek fel olyan károkat, amelyek veszélyeztetnék a mór erődítmény szerkezeti stabilitását. Csak a Torre de las Gallinas koronáján kell komolyabb felújítást végezniük majd.

Az elmúlt napokban kipattant rengések helyeit ábrázoló térkép Forrás: Murcia Today

Csak a kedd esti rengések óta több mint 700 bejelentés érkezett az önkormányzathoz különböző károkról. A polgármester nyugalomra intette a helyieket, mondván, gondoskodnak mindenki biztonságáról, ezzel együtt az épületek helyreállításáról.