Így kerülhetünk közelebb az ókori pécsiekhez

Cella Septichora
Sopianae késő római temetkezési leleteit is megnézhetjük
Vágólapra másolva!
Májustól a 4. századi Pécs/Sopianae lakóinak személyes tárgyaival és a város egykori lakójának földi maradványával bővült a Cella Septichora Látogatóközpont. Pécs ókeresztény emlékei 20 éve kerültek fel az UNESCO Világörökség Listájára, ebből az alkalomból állandó régészeti kiállítás nyílt meg.
Vágólapra másolva!

Az „Amiről a sírok mesélnek" című kiállítás célja, hogy érdekesebbé és élményszerűbbé tegye a világörökégi helyszínek megismerését és a régészeti örökség bemutatását, tájékoztatta szerdán szerkesztőségünket a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZsÖK).

Sopianae késő római temetkezési leleteit is megnézhetjük Forrás: ZsÖK

– mutatortt rá Halász Kinga, a ZsÖK kommunikációs munkatársa. – Ezeket az igényeket figyelembe véve három területre fókuszálnak az újonnan kialakított látványosságok.

Az első terület Sopianae késő római temetkezési leleteit tartalmazza, többek között pénzérmék, karperecek, hajtűk láthatók itt, de a tárgyak között szerepel egy üvegkorsó, egy ruhakapcsoló tű (fibula), egy gyűrű és egy övcsat is.

A második rész egy körbejárható téglasír-rekonstrukció, amely a késő római temető általánosan elterjedt sírtípusa volt.

A múlt népességének biológiai rekonstrukciója is fontos Forrás: ZsÖK

Itt méretarányosan tekinthető meg a sír, az elhunyt földi maradványaival együtt. A látványos installációba a Látogatóközpont területén korábban zajlott feltárások során felfedezett csontváz került.

A harmadik téma fókuszában a leletek antropológiai elemzése áll. A történeti embertan szakterülete a múlt népességének biológiai rekonstrukciójával foglalkozik.

Az itt bemutatott koponyákat és csontdarabokat elemezve kiderült, hogy ezek négy személyhez tartoztak.

Egy középkorú, közepes termetű férfi, egy alacsony nő és két fiatal földi maradványai látatók itt. Érdekes, hogy egyikük egy 17-19 év körüli fiatal, ami abból állapítható meg, hogy combcsontjai még nem teljesen csontosodtak hozzá a csontközépi részhez. Az elemzések szerint problémái voltak az állkapcsával és a fogaival: asszimetrikusan harapott és több lyukas foga volt.

A tárgyak között szerepel egy üvegkorsó Forrás: ZsÖK

Kezdődő csonthártyagyulladást állapítottak meg nála, halálát valószínűleg tuberkolózis vagy agyhártyagyulladás okozta.

A kiállítás létrejöttével további interaktív elemekkel bővülnek az örökségpedagógiai foglalkozások, ahol a kiállított tárgyak másolatait kezükbe foghatják a résztvevők és a storytelling módszerét alkalmazva megismerhetik Sopianae egykori lakóit is.