A hetekben zajlik több cincérfaj rajzása

kis hőscincér
Kis hőscincér (Cerambyx scopolii). (fotó: Bánné Varga Klára, Bán Csaba, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0)
Vágólapra másolva!
A Nagykapornak melletti Remetekertben havasi cincérrel (Rosalia alpina), gyászcincérrel (Morimus funereus), valamint kis hőscincérrel (Cerambyx scopolii) találkoztunk erdei adatgyűjtéseink során. Mindhárom említett cincérfaj védett Magyarországon, utóbbi kettő pedig Natura 2000 jelölőfaj.
Vágólapra másolva!

A kis hőscincér (Cerambyx scopolii) védett cincérfajaink leggyakoribb faja, nyáron rendszeresen találkozhatunk vele erdőszéleinken. Amikor a 2–3 centiméteres, fényes fekete bogárral találkozunk, már igencsak megette kenyere javát, hiszen négy év telt el azóta, hogy kibújt a petéből. Az elmúlt években valamilyen fa elhalt törzsének vagy vastagabb ágának belsejében rejtőzött lárvaként, majd bábként, és akkor nem volt nyoma az idei időjárási szélsőségeknek. Lárvája ráadásul nem igényel folyadékot – ami vízre szüksége van, azt a megevett fa lebontásával fedezi.

Kis hőscincér (Cerambyx scopolii). (fotó: Bánné Varga Klára, Bán Csaba, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0) Forrás: http://www.nhmus.hu/hu/kis_hoscincer_termeszettar

A bábból a bogár már az előző ősszel kikelt, de az eleinte puha és halvány színű imágó a telet a bábkamrájában töltötte. Onnan csak nyár elején jön elő; páncélja addigra megkeményedik és megsötétül. Leginkább a tölgyfákat kedveli, de akár az öregebb gyümölcsfákban is kifejlődik, ezért aztán városi-falusi kertekben is találkozhatunk vele, amint a virágokon táplálkozik vagy farakásokon mászkál. Pár hét maradt csak az életéből, ezt leginkább a szaporodás teendőivel tölti. Ha a tűzifát fagymentesen helyen tárolják, és van benne imágóvá alakult kis hőscincér, a meleg hatására már a tél végén előjön. Ilyenkor a szobában is feltűnhet, és a házban lakóknak vagy riadalmat vagy örömet okoz az egyébként teljesen ártalmatlan bogár.

Havasi cincér (Rosalia alpina). Forrás: https://www.bfnp.hu/en/termeszeti-ertek/havasi-cincer

A havasi cincér (Rosalia alpina) Magyarországon a számára alkalmas élőhelyeken nem ritka, sőt néha csapatosan figyelhető meg. Európa más részein azonban sokkal rosszabb a helyzet,

a fő ok az élőhelyek megszűnése és leromlása, valamint a klímaváltozás okozta bükkpusztulás.

Ausztriában például a faj megfigyeléseinek száma az 1980-as évek óta 80 százalékkal csökkent. Csehországban pedig valaha széles körben elterjedt, mára azonban súlyosan veszélyeztetett fajjá vált. Közép- és Dél-Európa hegyvidékein, hazánkban középhegységek bükkerdeiben él. Európa egyik legszebb bogara. Sűrű, kék vagy kékesszürke szőrzete és szárnyfedőkön, valamint az előháton látható bársonyfekete rajzolata alapján összetéveszthetetlen. A hím csápja hosszabb, mint a teste. Lárvája a idősebb beteg bükkfák törzsében fejlődik több évig. Júniustól szeptemberig napos időben rajzik. Az öreg bükkösök kivágásával fennmaradása aktuálisan veszélyeztetett.

Gyászcincér (Morimus funereus). A gyászcincér hazánkban különösen a tölgyesekben előforduló, a cincérek (Cerambycidae) családjába tartozó védett bogárfaj. Forrás: https://www.bfnp.hu/en/termeszeti-ertek/gyaszcincer

A gyászcincér (Morimus funereus) az elmúlt évtizedekben sajnos nagyon megritkult hazánkban. Elsősorban az álló és fekvő holtfa eltávolítása veszélyezteti a cincérek fennmaradását.

A kitermelt, depózott faanyag szaporodási időszakban történő kiszállítása az erdőből katasztrofálisan hat mind a havasi cincér, mind a gyászcincér sikeres szaporodására.

Nagy méretű, zömök, röpképtelen faj, szárnyfedői a varrat mentén összenőttek, a hártyás szárnyak csökevényesek. Hamvasszürke, szárnyfedőin két-két szabálytalan alakú bársonyos fekete folt van. Középhegységeink tölgy- és bükkerdőiben, valamint irtásokon a földön fekvő rönkök alatt található, alkonyatkor aktív.

(Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Magyar Természettudományi Múzeum)