Római fegyvereket találtak a spanyol vaskori településen

Son Catlar
A kapuknak a vaskorban isteni jelentőséget tulajdonítottak
Vágólapra másolva!
A régészek épp ásatásokat végeztek Son Catlar őskori településén a spanyol Menorca Baleár-szigeteken, amikor római katonai felszerelések és fegyverek raktárját, illetve egykori sebészeti eszközöket fedeztek fel a helyszínen.
Vágólapra másolva!

Son Catlar ősi települését nem véletlenül tartják izgalmasnak a tudósok. Ez az egyetlen hely, ahol a talaiotikus kultúra tagjai éltek a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigeteken és amelynek ciklopikus falai még épek és állnak.

A ciklopfalazás vagy küklopszfalazás az ókor óta ismert falazási technika, amelynek lényege, hogy a rendkívül nagy méretű, valamelyest lenagyolt kőtömböket kötőanyag nélkül illesztik egymáshoz.

Az ilyen falat jellemzően öt- vagy hatszög alakú kőtömbökből rakták fel, így az építőelemek ritkán rétegesek, a közöttük lévő hézagok sem függőlegesek vagy vízszintesek. Nevét a görög mitológia egyszemű óriásairól, a küklópszokról kapta, a legendák ugyanis nekik tulajdonították a hatalmas kövekkel való falazási eljárást. A Son Catlar mintegy kettő méteres vastagságú falai teljesen körülveszik a területet és egy kilométeren át húzódnak.

A kapuknak a vaskorban isteni jelentőséget tulajdonítottak Forrás: Sa monea - CC BY-SA 3.0

A falakhoz számos védőbástya kapcsolódik és egy bejárati ajtója is tökéletes állapotban őrződött meg.

Az ilyen típusú építmények védőfalként is funkcionáltak Menorca római hódításakor. A rómaiak körülbelül időszámításunk előtt 2000-1200 körül szállták meg a területet.

Az ásatásokat az Alicante-i Egyetem Régészeti és Történeti Örökségkutató Intézete (INAPH) végezte, akik a COVID miatt egy év szünet után újrakezdték tanulmányaikat az úgynevezett könyökkapu környékén.

A csapat időszámításunk előtt 100 körül keletkezett római katonai eszközöket fedezett fel, közte lövedékeket, nyílhegyeket, késeket, sebészeti eszközöket és egy bronz spatulát.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a rómaiak számára a városba vezető ajtó vagy kapu szent jelentéssel bírt, és néha Janusszal, a római mitológia kétarcú istenével azonosították, aki a kezdetek, a kapuk, az átmenetek, az idő, a kettősség, az ajtók, a folyosók, a kezdetek és a befejezések, a nyitás és zárás istene.

– mondta Fernando Prados, a projekt igazgatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A rómaiak szent értéket tulajdonítottak a városok kapujának, és annak végleges lezárása bizonyos mágikus jellegű cselekedeteket vont maga után, például nagy értékű felszerelések „letétbe helyezését".