Egyetlen vércsepp felfedheti a stresszhormonokat a testben

vércsepp
A vizsgálathoz elegendő lesz egyetlen csepp vér
Vágólapra másolva!
A tudósok folyamatosan keresik a lehető leggyorsabb és a leginkább biztonságos lehetőségeket egy diagnózisok felállításához. Ez ugyanis egyenes arányban jelenti az esetleges problémák korábbi felismerését és hatékonyabb kezelését. Erre szolgáltat kitűnő példát a kutatók által most kifejlesztett új mikrochip, amely egyetlen csepp vérből képes felmérni a stressz hormonszintjét a szervezetben.
Vágólapra másolva!

A magas kortizolszint pánikrohamokhoz is vezethet

A számítógépes chipek előállításához használt eljárásokkal kifejlesztett mikrochip jóval sokkal és egyszerűbb, mint a komplex laboratóriumi tesztek, ezért felcserélhető azokkal. A kutatás a mellékvese által termelt, anti-stressz hormonként is ismert kortizolt vizsgálja, amely a fizikai és mentális egészség számos aspektusának szabályozásához kapcsolódik. A magas kortizolszint rossz alvásminőséghez és akár pánikrohamokhoz is vezethet.

A vizsgálathoz elegendő lesz egyetlen csepp vér Forrás: Flickr

– mondta Reza Mahmoodi, a Rutgers Egyetem elektromos és számítógépes mérnöke a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ezek a nanoszenzorok vékonyabbak, mint egy emberi hajszál és tökéletesen működnek.

A szakemberek a teszt során impedanciának vagy az elektromos áramnak való ellenállásnak nevezett eljárást alkalmaznak, két függőlegesen egymásra helyezett elektróda között.

A mikrochip működésének teszteléséhez különféle kísérleteket végeztek, majd 65 rheumatoid arthritisben szenvedő önkéntes vérmintáit elemezték.

A kortizolszint kimutatásának aránya csaknem ugyanolyan megbízhatónak bizonyult, mint a jelenlegi legjobb standard, az úgynevezett ELISA teszt, ami egyfajta ellenanyagszint mérés.

Egy betegség korábbi szakaszát jelezheti

Ezek a mikrochipek a kutatók szerint nemcsak amiatt ígéretesek, hogy gyorsan és olcsón tudják ellenőrzni a kortizolszintet, hanem mert napközben akár többször is leolvashatók. A Science Advances tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a teszteket otthon is elvégezhetjük anélkül, hogy szakemberhez kéne fordulnunk vagy kórházba kéne mennünk.

A magas stresszhormon szint számos betegség előfutára lehet Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/allandoan-faradt-stresszes-tuneteit-kortizol-hiany-is-okozhatja

– mutatott rá Mehdi Javanmard, a Rutgers Egyetem másik kutatója. – Ez a valós idejű elemzés azt jelenti, hogy olyan problémákat is észlelhetünk, amelyek felett egyébként könnyen átszaladnánk, és ami akár egy betegség korábbi szakaszát jelezheti.

Hozzátette: az eszköz emellett attól függetlenül használható a kezelések hatékonyságának figyelemmel kísérésére is, hogy egy gyógyszer szabályozta-e a hormonszintet vagy sem.

A kortizol jól megmutatja azt, hogy a testünk milyen mértékű stressznek van kitéve, ám az ilyen típusú érzékelőket és teszteket lehetőség van kiterjeszteni más biomarkerek keresésére is.

A tudósok azonban kiemelték, hogy az új technológiát egyelőre még számos vérmintán kell tesztelni, mielőtt készen állna a forgalomba hozatalra. Mindez azonban egy olyan jövőt mutat, ahol a test legfontosabb funkcióinak vizsgálata jóval kényelmesebb és olcsóbb lehet.