Állati gondok télen

kutya, Douz
Vágólapra másolva!
A hideg beköszöntével sok kérdés merül fel az állattartás körül. Az első és legfontosabb, hogy a jó időben kint lakó négylábúnk bírja-e a hideget továbbra is a kertben, vagy csak a lakásban tud áttelelni. Erre a kérdésre csak általánosságban tudunk válaszolni, hisz minden állat hőtűrése egyedi, de az alapszabályok jó támpontot nyújtanak.- hívja fel a figyelmet honlapján dr. Varha József, a Család utcai állatorvosi rendelő vezető orvosa.
Vágólapra másolva!

Semmiképpen se tartsunk kistestű kutyust a kertben a fagyok idején. Ugyan ez vonatkozik a nagytestű, rövidszőrű ebekre is, hisz a rövid bunda nem véd már a fagypont körüli hőmérsékleten sem, és csúnya megfázás lehet a vége. Idős korban a kutyák hőtűrése is megváltozik, szervezetük érzékenyebb hidegre, ezért az eddig jól bevált kutyaház helyett érdemesebb a nagy bundás kutyánkat is egy melegebb helyen (pl. fűtött garázsban, lépcsőházban) átteleltetni.

A beteg, vagy frissen műtött ebet pedig tilos kint hagyni! Őket kizárólag a szobahőmérsékleten szabad ápolni. Ha kedvencünk egyébként jól bírja a hideget, akkor is ügyelnünk kell arra, hogy milyen kutyaházat biztosítunk a számára, ahol meghúzódhat a fagyok elöl.

Méretét tekintve legalább akkora legyen, hogy kedvencünk kényelmesen fel tudjon állni és megfordulhasson benne. Fontos, hogy a kutyaházat még a tél beállta előtt fedetté és hőszigetelté tegyük, illetve, hogy különböző rongyokkal kibélelve tegyük melegebbé a kuckójukat.

Legyen a kutyus kertben vagy lakásban tartva, mindegyiküknek szükségük van sétáltatásra!A fázósabb ebek testét védenünk kell kis ruhácskákkal. Tökéletesen megfelelnek a célnak a boltokban kapható, vagy a kézzel varrt kötött darabok is, csak arra kell figyelni, hogy fedve legyen a kutya mellkasa, háta és combja, ha megoldható, akkor a hasa is.

Forrás: Zsuzsanna von Hopffgarten

Mindezen óvintézkedések ellenére is megjelenhetnek tipikus téli betegségek. Leggyakrabban a hó a bajok oka. A hideg hó evése sokszor okozhat légzőszervi bántalmakat. Ilyenkor azt vesszük észre, hogy kedvencünk hangja megváltozott (berekedt), köhög, tüsszög. De ez a rossz szokás más betegséghez is vezethet. A hideg lé lenyelése lehet oka gyomor, illetve bélhurutnak, mely hányással, hasmenéssel és étvágytalansággal jár. Ezeket elkerülni csak egy módon lehet, ha leszoktatjuk kedvencünket a hó evéséről.

Gyakori problémák a lábsérülések, melyekért a jég, illetve a felsózott utak tehetők felelőssé. A jég okozta vágott seb a talppárnákon igen fájdalmas tud lenni, ráadásul nehezen gyógyul. A lábujjak között kialakuló fagyási sérülésekért a hó és a megfagyott víz a felelős, főleg azoknál az állatoknál, akiknél hosszabb a talppárnák közötti szőrzet. Ezért ügyeljünk télen is a szőrzet rendben tartására. A legsúlyosabb problémát mégis a felsózott utak jelentik. A kutyus lábát a nagy koncentrációban jelen levő só kimarja, illetve hosszan gyógyuló allergiás bőrgyulladást okozhat.


Legegyszerűbb védekezési mód a kis csizmácskák használata, de sajnos nem mindegyik kutya viseli el a lábán. Ilyenkor az egyetlen megoldás a séta utáni alapos lábmosás.Mindezekre odafigyelve sok betegségtől óvhatjuk meg kedvenceinket.

(Forrás: Család utcai állatorvosi rendelő: https://allatpatika.hu)