Először bukkantak uráli bagolyra Dél-Magyarországon

uráli bagoly
Az uráli bagoly ritka, és fokozottan védett madárfaj
Vágólapra másolva!
Egy Baja mellett áramütést szenvedett uráli bagoly került a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába, a sérült madár egészségi állapota kielégítő - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Először találtak Dél-Magyarországon uráli baglyot

A madárra egy vadász bukkant rá az egyik középfeszültségű vezetékszakasz közelében még szombaton röpképtelenül, ám viszonylag jó kondícióban. Értesítette a Kiskunsági Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatát, amely a baglyot beszállította a Szegedi Vadasparkba további vizsgálatokra és gyógykezelésre.

A bagoly egészségi állapota kielégítő, a szárnya sérült meg.

A röntgenvizsgálat traumás elváltozást nem mutatott ki. Hét-tíz nap múlva lehet arról biztosat mondani, szabadon engedhető lesz-e majd az uráli bagoly.

Az uráli bagoly élőhelyének az erdőségekkel borított középhegységek számítanak Forrás: Wikimedia Commons/Hans Hillewaert


Az uráli bagoly (Strix uraliensis) hegyvidéki faj, bajai felbukkanása volt az első alkalom, hogy Bács-Kiskun megye területén megfigyelték, feltehetően egy fiatal, kóborló példánya vetődött el az Alföld déli részére.

Az uráli bagoly impozáns megjelenése a macskabagolyra emlékeztet, de annál nagyobb termetű.

Magyarország második legnagyobb bagolyfaja, csak az uhu előzi meg méretben.

Az uhu (Bubo bubo) a legnagyobb magyarországi bagolyfaj Forrás: Wikimedia Commons

Testhossza 50-59, szárnyfesztávolsága 110-125 centiméter, tömege azonban mindössze egy kilogramm körüli. Feje kerek, szemei feketék, arca világos szürkésbarna, csőre sárga vagy narancsszínű. Nincsenek tollfülei, mint az uhunak.

Fokozottan védett a Magyarországon ritkának számító bagolyfaj

A Magyarországon szórványos költő faj elsősorban az öreg, odvas fákban bővelkedő középhegységi erdőkben fészkel az Északi-középhegységben, azon belül is elsősorban Zemplénben, a Bükkben és a Mátrában. Állományát 160-280 párra becsülik a szakemberek, ami erősen függ a fő zsákmányának számító erdei rágcsálók elszaporodottságától. Szívesen elfoglalja a kihelyezett költőodúkat, vagy az egerészölyv, illetve a holló gallyfészkét. Fiókáit agresszíven védelmezi, ilyenkor nem ajánlatos a közelébe menni, mert még az emberre is rátámadhat.

Uráli bagolyfióka Forrás: Wkimedia Commons / Axel Strauß

Az uráli bagoly fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a működési területén

rendszeresen gyűjti az adatokat a középfeszültségű vezetékeken történő madárpusztulásokról,

amit az áramszolgáltató felé is továbbít, jelezve a különösen veszélyes, intézkedést igénylő szakaszokat. A komplett szabadvezetéki szakaszok esetében nem kevés fejtörést és egyeztetést igényel a hatékony madárvédelmi megoldások kidolgozása és megvalósítása.

Az uráli bagoly ritka, és fokozottan védett madárfaj Forrás: Origo

Az elmúlt években több szakaszon is végeztek már madárbarát beavatkozásokat, ugyanakkor még sok vár átalakításra. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. a közelmúltban több millió forinttal támogatta a Szegedi Vadaspark vadállatmentő tevékenységét, amelyet röntgengép vásárlására fordítottak, ami nagy segítséget jelent a nemzeti parkokkal együttműködésben végzett madármentésben.

(Forrás: MTI)