Ezek az ételek megzavarhatják a hormonháztartását

pajzsmirigy, glandula thyroidea
A pajzsmirigy (glandula thyroidea) elsősorban két hormon termeléséért felelős, ezek a tiroxin és a trijódtironin. A hormonok képzéséhez a szervezetnek jódra is szüksége van. A pajzsmirigy működését közvetlenül az agyalapi mirigy (hypophysis) szabályozza, a TSH (thyreoidea stimuláló hormon) nevű hormon segítségével.
Vágólapra másolva!
Köztudott, hogy az étkezésünk nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, szervezetünk működését, sőt, még a hangulatunkat is. Fontos tudni, hogy bizonyos ételek a hormonháztartásunkat is megzavarhatják, így ezek fogyasztásával nem árt vigyázni. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondta, vajon miket érdemes inkább csak mértékkel magunkhoz venni.
Vágólapra másolva!

Bizonyos hormonok túl kevés, illetve túl nagy mennyisége igen kellemetlen tüneteket és betegségeket is okozhatnak (pl. IR, PCOS, pajzsmirigyzavarok). Számos oka van annak, hogy hormonális egyensúly felborul, de a fő bűnös leggyakrabban az életmódunk. A testmozgás vagy a nyugodt, pihentető alvás hiánya mellett az elfogyasztott ételek nagyban befolyásolják endokrin rendszerünket, így érdemes tudni, mely ételek azok, melyek megzavarhatják ezt a kényes hormonális egyensúlyt.

Szója

Bár a szójabab igen magas fehérjetartalmú alapanyag, a hormonális zavarral rendelkezők körültekintően bánjanak vele. A szója ugyanis egy fitoösztrogén nevű anyagot tartalmaz, amely ösztrogénként működik a szervezetben. Ösztrogéndominanciával rendelkezők, illetve pajzsmirigybetegek csökkentsék az elfogyasztott mennyiséget, vagy kerüljék a fogyasztását.

Kávé

Bizonyos mennyiségben a kávé (koffein) jótékony hatással bír, ráadásul segít megbirkózni a fáradt reggelekkel. Ám ha valaki túl sokat fogyaszt belőle, az megnöveli a kortizol szintjét, ami egyfajta stressz hormon. Ha túl sokáig túl sok kortizolt állít elő a mellékvese, úgy az előbb-utóbb kimerül és mellékvese fáradtság lép fel. Érdemes figyelembe venni a szervezet cirkadián ritmusát is. A reggeli órákban eleve magas a szervezet kortizol szintje, hiszen ébreszti magát a szervezet, így a kávézást érdemes későbbre tenni, kb 10-11 órára, amikor csökkenni kezd a kortizol mértéke és mi is fáradtabbnak érezzük magunkat. Napi 400 mg koffein még biztonságosan fogyasztható az USDA ajánlása szerint- mondja Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

A pajzsmirigy (glandula thyroidea) elsősorban két hormon termeléséért felelős, ezek a tiroxin és a trijódtironin. A hormonok képzéséhez a szervezetnek jódra is szüksége van. A pajzsmirigy működését közvetlenül az agyalapi mirigy (hypophysis) szabályozza, a TSH (thyreoidea stimuláló hormon) nevű hormon segítségével. Forrás: https://www.endokrinkozpont.hu/pajzsmirigy

Goitrogén növények

A goitrogén anyagok azok, amelyek nagy mennyiségben befolyásolják (általában gátolják) a pajzsmirigy egészséges működését. Ide tartoznak az úgynevezett keresztesvirágú zöldségek: brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta félék...stb. Pajzsmirigy alulműködés esetén ezen zöldségek fogyasztását csökkenteni kell. Heti 1-2 adag, fedő nélkül főzött karfiol, brokkoli fogyasztható pajzsmirigy alulműködés esetén.

Alkohol

Az alkohol megzavarja az inzulin átlagos termelését, és károsítja a nemi hormonokat termelődését. Csökkenti a tesztoszteron termelést a férfiaknál és megzavarhatja a menstruációs ciklust a nőknél, ráadásul káros hatással van a stresszhormonok szintjére is. Kezdetben az alkohol fokozza a jó kedvet, mivel növeli a szerotonin szintjét, de utána gyorsan mélyre zuhan. Az ilyen italok befolyásolják a hipotalamuszt és az agyalapi mirigyet, melyek igen fontos hormontermelő területek.

(Forrás: Budai Endokrinközpont
www.endokrinkozpont.hu)