Mi köze Bellininek a habzóborhoz?

Bellini Noé
Giovanni Bellini: Noé részegsége
Vágólapra másolva!
Egy új fejezet nyílik a habzóborok világában, amelynek célja, hogy felidézzen hat klasszikus olasz koktélt, amelyek ikonikusak az olaszok számára. Ennek a különleges projektnek az első kiadása a Bellini, amelyet egy magyar szaküzlet is forgalmaz.
Vágólapra másolva!

Ez a csábítóan érzéki ital úgy született, hogy a piemonti Moscato habzóbort a Trentino Alto Adige (dél-tiroli) őszibarackpüréjével ötvözték. Friss és finom ízével, valamint kiegyensúlyozottságával a Bellini szinte mindenhez passzol. Ideális villásreggeli-ital, de ugyanolyan finom egy vacsora alkalmával, mint egy könnyű aperitifként, vagy randevúra. Édes, ugyanakkor száraz, kimondottan frissítő, kifinomult ital.

Mi a habzóbor?

A magyar bortörvény szerint a gyöngyöző-, habzóbor és pezsgő közötti különbséget az jelenti, mekkora nyomás van a palackban: 3 bar alatt gyöngyözőborról, 3-5 bar között habzóborról, 5 felett pedig pezsgőről beszélünk, emellett nagy különbség, hogy a minőségi pezsgő esetében az erjedés során keletkezik a szén-dioxid, és nem utólag adják hozzá a szénsavat.

Ennek a barackos, epres „bájitalnak" az ötletgazdája Giancarlo Mancino, nemzetközi bárszakértő és tanácsadó. A SeiBellissimi pezsgőkoktélok ötlete abból a gondolatból ered, hogy a hagyományt egy kis innovációval kell újraéleszteni. Ezért kereste meg a szakember a Castello Monte Vibiano társaságot - az 1700-as évek eleje óta családi vállalkozásként működő olasz céget -, amelynek alapelvei a modernitásból, a hagyományokból és a fenntarthatóságból állnak.

Giovanni Bellini: Noé részegsége Forrás: Origo

Az első Bellini koktélt 1948 nyarán alkották meg a velencei Harry's bárban, amely közvetlenül a Canale Grande mellett található, és olyan ikonikus törzsvendégei voltak, mint Humphrey Bogart, Truman Capote és Ernest Hemingway. A koktél egyedülálló színe nagyon hasonlít Giovanni Bellini 15. századi velencei művész több híres festményén megjelenő tógák színére, innen származik a névválasztás ötlete.