Tévhit, hogy a ránctalanítást akkor kell kezdeni, mikor megjelennek az első ráncok, már jóval korábban tehetünk azért, hogy megőrizzük a bőr szépségét. Bár a húszas éveinkben még nyoma sincs a ráncoknak, az arcbőr üde és feszes, érdemes már ekkor hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője szerint a bőrünket nem csak a korunk, de annak tulajdonságai, problémái alapján kell ápolnunk - de tényleg nem árt a ráncok elkerülésére időben gondolni.

A különféle arcápoló, anti-aging és ránctalanító termékek az öregedés egyetlen aspektusára, azaz a ráncokra irányulnak. Jellemző tulajdonságuk, hogy növelik a bőr rugalmasságát, hidratálnak, és serkentik a sejtek regenerációját. Rendszeres használatukkal valamelyest lassítható az öregedési folyamat, és a kisebb szarkalábak is kordában tarthatók. „Valószínűleg nagyon sokan meglepődnek, és túlságosan korainak érzik, hogy a húszas éveikben foglalkozzanak ezzel a témával, pedig a megelőzésnek ezen a területen is igen nagy szerepe van" – mondja Dr. Széchenyi Kornél.

A szakértő felhívja a figyelmet, hogy a bőr öregedését nem csak az életkor, de a szokásaink befolyásolják. Máig az egyik vezető oka a bőr korai öregedésének az UV-sugárzás és a túlzásba vitt, helytelen szolárium-használat, ezért a napozási szokásokra fokozottan érdemes figyelni. Emellett a dohányzás, az egészségtelen ételek fogyasztása, sőt, még az alvási szokások is befolyásolják a ráncaink számát.

Érdemes már fiatalabb korban elkezdeni a ráncok elleni harcotForrás: Shutterstock

„A szokásaink megváltoztatásával valóban tehetünk a bőrünk minőségéért, de meg kell említeni azt is, hogy a kollagén-termelés a 21. év után fokozatosan csökken, illetve a bőrsejtek regenerálódása is érezhetően lassul. Tehát vannak az öregedésnek olyan természetes folyamatai, melyek ellen csupán ezekkel a lépésekkel nem érünk el látványos eredményt" – részletezi. A kor előrehaladtával a bőr veszít rugalmasságából, mivel az egyre kevesebb kollagén mellett az elasztin is mérsékeltebben termelődik, és a vízmegkötő képesség is csökken. "15 és 25 év közt egyértelműen a megelőzésé a főszerep, 25 év felett a megelőzés mellett szerepet kap a védelem is, és a 35. életkor betöltése után javasolt az úgynevezett újjáépítő termékeket is beiktatni a másik kettő mellé."

25 év felett már látszanak az öregedés jelei

„A tinédzserek számára javasolt a napi bőrvédelem, a nappali és éjszakai arcápoló krémek rendszeres használata, mivel ezek a termékek segítenek a bőr hidratáltságát, egészségét fenntartani. 25 éves kor felett, noha még fiatalokról beszélünk ebben a korosztályban is, már láthatóvá válhatnak az öregedés jelei. A homlokon és a szem körül kialakulhatnak felületes ráncok, a szem alatt karikák, valamint az orr és száj között húzódó nasolabiális redő is elmélyülhet. Ezen kívül a túlzásba vitt napozás hatására a bőr is pigmentálódhat, illetve az UVA sugárzás hatására a fokozott kollagénlebontás miatt a bőr is veszíthet a feszességéből" – mondja azt orvos-esztétikai specialista.

Így vedd fel a harcot a szemkörnyéki ráncokkalForrás: Shutterstock

Egyesek kifejezetten rosszul érzik magukat a ráncaik miatt, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy eltüntessék azokat. Sokan több éven keresztül kísérleteznek krémekkel, szérumokkal, olajokkal, életmódot váltanak és bevetnek mindenféle praktikát, azonban ezek a próbálkozások gyakran semmilyen eredményre nem vezetnek. Ilyen esetekben érdemes olyan orvos-esztétikai kezelések mellett dönteni, amelyekkel csökkenthető a ráncok kialakulása, visszaadható a bőr feszessége és a pigmentfoltokat is el lehet tüntetni.

Forrás: New Beauty, purecom