Egy bikát ábrázoló, több mint 2500 éves kicsiny bronzszobrot mosott ki a földből a nagy eső a dél-görögországi Olümpia romvárosban nemrég.

Egy szemfüles régész fedezte fel az apró bika földből kikandikáló szarvát

A helyszínen munkálkodó szemfüles régész vette észre az aprócska bika egyik földből kikandikáló szarvát az eső után a Zeusznak emelt olümpiai templom közelében - közölte pénteken a görög kulturális minisztérium.

A kiváló állapotban fennmaradt szobrocskát egy laboratóriumba szállították,

ahol megállapították róla, hogy az antik görög művészet geometrikus korszakából (i.e. 1050-700) származik - áll a közleményben.

Pheidiasz olümpiai Zeusz szobrának, az ókori világ hét csodája közé tartozó műalkotás rekonstrukciója. Olümpia volt a Zeusz-kultusz központjaForrás: BudgetDirect

Kutatók szerint a figura egyike lehet annak a több ezer fogadalmi szobornak, amelyet Zeusz főistennek ajánlottak fel Olümpiában, az ókori Görögország egyik legjelentősebb szentélyében az i.e. 1050-től i.e. 700-ig terjedő korszakban, vagyis 2700-3000 évvel ezelőtt.

Vastag hamuréteg alatt rejtőztek az áldozati adományok

Az áldozati rituáléban való részvételére utalnak azok az égésnyomok, amelyeket a szobrocskáról levakart üledékben találtak.A bikák és a lovak jelentős szerepet játszottak a régi görögök életében,

így gyakran előfordultak az isteneknek felajánlott áldozati adományok között is.

 

Az ókori Olümpia romjai napjainkbanForrás: Wkimedia Commons / Egerszegi Katinka

Sok áldozati adományt egy vastag hamurétegben találtak Olümpiában, ezek jelenleg a helyi régészeti múzeumban láthatók.

(Forrás: MTI/Reuters/AP)