Nem a genetika, a nyelv és a kultúra egyesíthette angolszászokat

angolszászok
Az angolszászokat a kultúra és a nyelv kötötte össze, nem a genetika
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány azt mutatja, hogy az angolszászok különböző ősökkel és örökséggel rendelkező emberek olvasztótégelyeit képviselték. A szakemberek szerint egyaránt voltak köztük bennszülöttek és bevándorlók is, és feltűnő genetikai sokféleséget mutattak. Az ezt elemző tanulmány szerzői megjegyzik, hogy „a kora középkori Nagy-Britannia angolszász királyságai megdöbbentően hasonlítottak a korabeli Nagy-Britanniához: tele különböző származású, közös nyelvet használó és kultúrájú emberekkel".
Vágólapra másolva!

Az 5-7. században germán népcsoportok hajóztak Európa szárazföldjéről Nagy-Britannia szigetére. A Római Birodalom bukása miatt kialakult hatalmi szakadék miatt viszonylag könnyedén sikerült berendezkedniük és beilleszkedniük a helyi társadalomba. A történelmi szövegek ezt egyfajta inváziónak nevezik, ahol a „betolakodók" szép lassan leigázták a helyieket, ám a régészeti bizonyítékok egyre inkább azt mutatják, hogy számos korai angolszász helybeli volt, aki együtt élt az ide érkező hódítókkal.

Az angolszászokat a kultúra és a nyelv kötötte össze, nem a genetika Forrás: IMBD

Egy új, a PLOS ONE tudományos szaklapban publikált tanulmányban egy nemzetközi kutatócsoport 3D alakanalízissel hasonlította össze 236 kora és középső korosztály koponyájának anatómiáját az angolszász időszakból. A szakemberek megállapították, hogy

a korai angolszász egyének 25-33 százaléka helyi származású volt, míg a közép-angolszászoknál 50-70 százaléka képviselte ugyanezt az arányt.

A változás mértéke valószínűleg a migráció sebességének változását jelzi, és azt is sugallja, hogy az angolszászok genetikailag valószínűleg nem voltak homogén csoportok.

– mondta Dr. Kimberly Plomp, a vancouveri Simon Fraser Egyetem kutatója a ZMEScience online tudományos portálnak. – Ennek alapján adatokat gyűjtöttünk Nagy-Britanniából és Dániából származó, megfelelő keltezésű csontvázakból, majd ezeket elemeztük, hogy megbecsüljük a mintában szereplő angolszász egyének származását.

III. Eduárd angol király pénzérméket veretett, hogy összetartsa az angolszászokat Forrás: Wikimedia Commons/

Mark Collard professzor szerint ezek a megállapítások arról mesélnek, hogy „angolszásznak lenni sokkal inkább nyelv és kultúra, nem pedig genetika kérdése lehetett". A tudósok felettébb érdekesnek találják, hogy az új megállapítások ellentmondanak a történelmi szövegeknek.

Az új adatok azt sugallják, hogy a korai angolszász társadalom mind az újonnan érkezettek, mind a bevándorlók keveréke volt.

Az angolszászok Nagy-Britanniába kerülésének története még mindig nyitott, de Dobney professzor szerint az aktuális eredmények arra engednek következtetni, hogy „a kora középkori Nagy-Britannia angolszász királyságai megdöbbentően hasonlítottak a korabeli Nagy-Britanniához: tele különböző származású, közös nyelvet használó és kultúrájú emberekkel".