Nyár és menopauza- tippek, hogy elviselhetőbb legyen

policisztás ovárium-szindróma, PCOS
A PCOS elsősorban a petefészek betegsége, azonban több szervet is érinthet. A PCOS minden tízedik nőt érint és vezető meddőségi okok között tartják számon. Egy komplett anyagcserezavarról beszélünk, aminek a kezelése az endokrinológus szakember feladata.
Vágólapra másolva!
A nyári hőség mindenkit megvisel, főleg azokat, akik a klimax tüneteivel küzdenek. Hiszen az ilyenkor tapasztalható hőhullámok és az állandó izzadás a nagy kánikulában még inkább fokozódik. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza és klimax specialistája hasznos tanácsokat adott arról, miként tehetik a nők elviselhetőbbé a legforróbb időszakot.
Vágólapra másolva!

Öltözzön lengén, ám rétegesen

Azok, akik a klimax tüneteivel küzdenek, gyakran tapasztalhatják, hogy az egyik pillanatban reszketnek, a másikban pedig teljesen leizzadnak a melegtől. Öltözködés tekintetében készüljön fel mindenre, a hideg légkondis helyektől a nagy kinti hőmérsékletig. Lehetőleg könnyű, jól szellőző ruhadarabokat válasszon és kerülje a sötét színeket, melyek magukba isszák a forróságot.

Mindig legyen kéznél folyadék

Bárhová is megy, mindig legyen önnél víz, mellyel pótolhatja a verejtékezés során távozó folyadékot. A nagy melegben akár több jégkockát is belerakhat, így könnyebben fel tud frissülni, mikor úgy érzi, majd' meggyullad. A folyadékpótlás természetesen az otthonában is fontos, nehogy ájulás vagy rosszullét legyen a vége a dehidratációnak!

A klimax tüneteit hormonális elváltozások, pl. az ösztrogénhormon hiánya is okozza. A klimax tünetei az enyhétől az egészen elviselhetetlen tünet-együttesig terjedhetnek. Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/


Csak óvatosan a fűszerezéssel

A fűszeres ételektől kimelegszünk, így ekkor a klimax okozta hőhullámok is rosszabbá válnak. Lehetőleg válasszon hideg leveseket, frissítő salátákat, hűsítő desszerteket és szobahőmérsékletű előételeket- tanácsolja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza és klimax specialistája.

Gyógynövények és táplálékkiegészítők a tünetek enyhítéséért

Amennyiben szereti a természet elixíreit, bártan nyúlhat különböző gyógynövényekhez, táplálékkiegészítőkhöz, hiszen sok közülük csökkentik a klimaxos panaszokat. Frissítő limonádéjába rakhat pl. citromfüvet, ez egyrészt frissít, másrészt a hangulatra is jó hatással van. Az éjszakai izzadás ellen igyon zsályát, a poloskafű pedig a hőhullámokat csillapítja.

Ne szenvedjen

Amennyiben úgy érzi, már-már elviselhetetlen az állapot, léteznek ma már igen kis hormontartalmú terápiák, melyek jelentősen mérséklik a klimax okozta panaszokat. Ezek alkalmazásáról érdeklődjön orvosánál, hiszen a hiányzó hormonok pótlása révén elviselhetőbbé teszik a nyári kánikulát is.

(Forrás: Nőgyógyászati Központ
www.nogyogyaszatikozpont.hu)