A vastagbél is okozhatja a székelési szokások változását, a fájdalmat

vastagbélgyulladás
Vágólapra másolva!
A vastagbélben kialakuló divertikulumok, vagyis kis kitüremkedések a legkülönbözőbb panaszokhoz vezethetnek, a székrekedéstől az alhasi fájdalomig – bár sokáig tünetmentesek maradhatnak. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a szükséges vizsgálatokról és kezelési lehetőségekről beszélt.
Vágólapra másolva!

Az életmód is okolható lehet

Az amerikai National Institutes of Health szerint az 60 év feletti népesség több, mint felét érinti a divertikulózis nevű állapot, amely a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére utal, de 50 év alatt is 35 százalékos az érintettség, és meglehetősen aggasztó, hogy a fiatalabb korosztály is egyre nagyobb mértékben érintett. A fő oknak az ülő életmódot, a hasi típusú elhízást és a rostszegény táplálkozást tekintik, amelyhez örökletes adottságként szöveti gyengeség is társulhat. Ez az állapot igen gyakran tünetmentes, ám ha mégis problémát okoz, annak forrása a divertikulumokban pangó székletmaradék, amely gyulladáshoz vezethet. Ilyenkor beszélünk divertikulitisz nevű betegségről.

Melyek a divertikulózis tünetei?

Ez az állapot az esetek nagy részében semmiféle panaszt nem okoz, gyakran más vizsgálatok során derül fény a divertikulumok jelenlétére. Előfordulnak azonban enyhe tünetek, mint az alhasi fájdalom, amely jellemzően baloldalra koncentrálódik és gyakran a szelek távozása után megszűnik. A székelürítési szokások megváltozása is gyanúra adhat okot, gyakran székrekedés, ritkábban hasmenés jelentkezik. Ijesztőbb jelenség lehet, ha kisebb a széklet kisebb vérdarabokat tartalmaz.
- Ilyen tünetek jelentkezésekor minden esetben orvoshoz kell fordulni, már csak azért is, hogy a divertikulózist elkülönítsük a divertikulitisztől, vagyis a gyulladástól, és természetesen kizárjunk olyan komoly betegségeket, mint a vakbélgyulladás, illetve bizonyos daganatfajták – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Forrás: https://www.hepatologiaikozpont.hu/hirek/a-vastagbel-is-okozhatja-a-szekelesi-szokasok-valtozasat-a-fajdalmat

Mi a teendő divertikulitisz esetén?

A gyulladás nyilvánvalóan komolyabb tüneteket produkál, mint az állandó, baloldali, erős fájdalom, láz, gyakori, fájdalmas vizeletürítés, émelygés, hányás, vérzés a vastagbélből. Ilyenkor természetesen azonnal orvoshoz kell fordulni, ugyanis szövődményként többek közt tályog alakulhat ki, befertőződhet a hasüreg, hashártyagyulladás, bélelzáródás léphet fel. Az orvos ilyenkor diétát, pihenést javasolhat, antibiotikumot írhat fel, kórházba utalhat, és végső soron (a bél kilyukadása esetén) akár műtétre is sor kerülhet.
- Amennyiben gasztroenterológiai vizsgálat, esetleg vastagbéltükrözés során kiderül, hogy csak divertikulózisról van szó, a legfőbb teendő a széklet rendezése, elsősorban rostdús diétával és mozgással. Ilyenkor jó szolgálatot tehet a korpa, a sok gyümölcs és zöldség, a klasszikus székletlazítók. Három-négy évente érdemes gasztroenterológiai ellenőrzésen is részt venni. Ha már kialakult a gyulladás, minden esetben az orvos tanácsait kell követni - hangsúlyozza Németh doktornő. - Az enyhébb betegség otthon is kezelhető, pihenéssel, folyadékfogyasztással, diétával, antibiotikum-kezeléssel. Majd pépes, rostszegény étrend következik, és egy hónap után a rostokban gazdagabb diéta. A kezelés mibenlétéről azonban csakis orvosi kivizsgálás után lehet dönteni.

(Forrás: Hepatológiai Központ (www.hepatologiaikozpont.hu))