Már 62,8 billió számjegyig ismerjük a pí értékét

Pi symbol and number, artwork CIRCLE CIRCUMFERENCE EUCLIDEAN GEOMETRY GOLDEN RATIO GREEK ALPHABET GREEK LETTER LANGUAGE LITERACY LMATHEMATICAL NUMERAL PI SINGLE OBJECT SUBATOMIC RATIO EUCLIDEAN 3.14159 IRRATIONAL TRANSCENDENTAL NUMBER INFINITELY CIRCULAR
Új rekord a pí értékének meghatározásában
Vágólapra másolva!
Svájci kutatók új rekordot állítottak fel a pí matematikai állandó meghatározásában: 62,8 billió számjegyig számolták ki a pontos értéket.
Vágólapra másolva!

A korábbi rekord 50 billió számjegyes pontosságú volt. A svájci kutatók egy szuperkomputerrel 108 nap és nyolc óra alatt, az előző rekordnál 3,5-szer gyorsabban számolták ki a pontosabb értéket - ismertette a Graubuendeni Alkalmazott Tudományok Egyetemének közleménye.

Az egyetem adatelemzési, vizualizációs és szimulációs központja szerint számítása "majdnem kétszer olyan gyors volt, mint a Google felhőjét használó 2019-es rekordja, és 3,5-szer olyan gyors, mint a korábbi, 2020-as világrekord".

Új rekord a pí értékének meghatározásában Forrás: APA / Science Photo Library via AFP

A kutatók most azt várják, hogy a Guinness Rekordok Könyve hitelesítse a teljesítményüket. Addig is csak az utolsó 10 számjegyet hozták nyilvánosságra, amelyet a píhez kiszámoltak: 7817924264.

A pí egy kör kerületének és átmérőjének hányadosát jelenti, a tizedesvessző utáni végtelen számú számjeggyel. A kutatók nagy teljesítményű számítógépek segítségével egyre tovább próbálják növelni az állandó pontosságát, amelynek első 10 számjegye 3,141592653.

A svájci csapat szerint a pí kiszámításában szerzett tapasztalataikat más területeken is kamatoztathatják, például a DNS-elemzésben, a folyadékdinamika szimulációjában és a szövegelemzésben is.