Díszes borostyánkő nyaklánc rejtőzött a lengyel út alatt

borostyán, nyaklánc
Ritka és értékes ékszerre bukkantak
Vágólapra másolva!
Az egyik lengyelországi út építése során a régészek egy díszes, borostyánkő nyakláncot találtak. A felfedezés egy, a területen fekvő temető exhumálása során történt, ahol a szakemberek számos csontvázra és csonttöredékekra is bukkantak Warmian-Masurian Voivodeship Przykopka faluban.
Vágólapra másolva!

Az S61 Ełk Południe-Wysokie út építése során a régészek több izgalmas és értékes leletre bukkantak. Csontvázakat és csonttöredékeket, valamint 18. és 19. századi érméket is találtak, valamint ruházatot, ékszereket, dísztűket, gombokat, hajtűket, kerámiákat és állatmaradványokat.

A legjelentősebb leletnek azonban egy borostyánkő nyaklánc számít, amely nem kevesebb, mint harmincöt, egyedi kézzel csiszolt gyöngyből áll, és amit egy szív alakú, borostyán medál díszít.

Ritka és értékes ékszerre bukkantak Forrás: Sylwester Pilatowsk

Lengyelország rendelkezik az egyik legnagyobb borostyánkő vagy borostyánsavas só lerakódással a világon. A drágakövet az ókori görögök szent kőként tisztelték, amely színéről, természetes szépségéről és a polírozás révén összetett formává formálhatóságáról híres.

A megkövesedett gyantát már az őskor óta használták ékszergyártáshoz,

ennek a legrégebbi példáját Lengyelországban találhatjuk: az ékszer egy 6000 éves, gdanski borostyánműhelyből származik.

Karol Głębocki, az Országos Közúti és Autópálya Főigazgatóság (GDDKiA) szóvivője a HeritageDaily.com tudományos portálnak elárulta, hogy a történelmi leletek jelenleg védelem alatt állnak, míg az emberi maradványok antropológiai elemzését megkezdték.