A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Idegtudományi Centruma, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház és az Állattudományi Egyetem partnerségével hatalmas előrelépést értek el hazai kutatók az epilepszia területén. Az összefogás célja elsősorban az volt, hogy a felsőoktatási intézmények a jelenleginél aktívabb és kezdeményezőbb szerepet vállaljanak a tudásalapú gazdaság kiépítésének felgyorsításában és a nemzetközi kutatás-fejlesztési programokban, és ezen keresztül az innováció terén. Erről a Pécsi Tudományegyetem tájékoztatta szerkesztőségünket csütörtökön.

A Pécsi Tudományegyetem Idegtudományi Centruma (IC) a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház és az Állatorvostudományi Egyetem partnerségével megvalósult fejlesztések a klinikai és felfedező idegtudományi kutatási együttműködések lezárultak. A kutatásban a klinikai idegtudomány világát széles spektrumban igyekeztek feltárni. A gyulladásos folyamatokat vizsgálták a látás, a depresszió, az agyi jutalmazó rendszerek területén is, illetve az olyan ismertebb agyi megbetegedések kapcsán, mint az Alzheimer-kór, a demencia, a sclerosis multiplex, vagy épp a Parkinson-kór. A sikeres projekt kapcsán több konkrét eredményt is megfogalmaztak a kutatók.

A Parkinson-kór egyik legjellegzetesebb tünete az állandósult kézremegésForrás: AJC

Bizonyos protokollok vannak egy-egy betegség kezelése során; hogyha a kezelésen tudunk valamit, egy picit is javítani, akkor annak óriási értéke van – mondta Prof. Dr. Dóczi Tamás, a PTE Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika egyetemi tanára, a projekt szakmai vezetője. – Egy betegségnek van egy belátható életpályája, azaz, hogy a beteg mennyit tud még élni azzal a betegséggel.

A professzor hangsúlyozta: ha egy jobb módszerrel kezeljük, és azzal nyerünk két-három hasznos életévet számára, akkor már óriási lépést tettünk előre.

Ahogy arról az egyetem tájékoztatott, a gyógyítás területén konkrét eredmények is születtek, amelynek fő célja az volt, hogy jobbá tegyék a betegek ellátását. Az egyik ilyen eredmény az epilepsziás betegek körében végzett vizsgálat megállapítása volt.

Körülbelül 100 ezer epilepsziával élő honfitársunk van Magyarországon, akik közül mintegy 70 ezret nagyon jól lehet rohammentessé tenni – amely nyilván nem gyógyítja meg, de a páciensnek nem lesz rohama –, tehát tudja élni az életét – nyilatkozott Dóczi Tamás. – Van tehát 30 ezer olyan beteg, akit nem tudunk rohammentessé tenni.

Az epilepszia mintegy 50 millió embert érint a világonForrás: Neurológiai Központ

Kiemelte: a kaposvári PET/MRI modern vizsgálókészüléken - amelyből az országban egy van - történt egy országos epilepszia vizsgálat. Ahogy fogalmazott, "próbáltuk megtalálni azokat a pácienseket, akiket műtéttel nemcsak hogy rohammentessé tudunk tenni, hanem meg is tudjuk gyógyítani".

A pályázat egy kutatási hálózati együttműködést jelentett az egészségtudomány területén, melynek célja volt az alap és a gyakorlati kutatásoknak az egyesítése, és a nemzetközi beágyazottságnak a növelése, úgy, hogy

a magyar hálózat erősödjön, és be tudjon illeszkedni az európai hálózatba.

Ennek egyik példája a 2018-ban Pécsen – a közelmúltban elhunyt – Prof. Dr. Ábrahám István irányításával létrejött "Nano-Bio Imaging core facility laboratórium", amely az EuroBioImaging részeként, a legfejlettebb molekuláris képalkotó szolgáltatásokat nyújtja szuperrezoluciós és egyedi molekula detekciós technikák alkalmazásával.