Egy új kormeghatározási technológiával holland kutatók megállapították, mikor érkezhettek a vikingek Észak-Amerikába: a kanadai Új-Fundlandon lévő L'Anse-aux-Méduse településen egykoron felfedezett viking falu házaihoz használt faanyagot vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a térséget 1021-ben vették birtokba az Európából érkezett hajósok.

Egy erős napkitörés lett a vonatkoztatási pont

Észak-Amerikában Grönlandon kívül ez az egyetlen település, amelyről igazolták, hogy a vikingek alapították. A falu maradványait még 1960-ban fedezték fel, és a hosszas ásatások nyomán igazolták, hogy a település házai a legkorábbi európai származású építészeti szerkezetek Észak-Amerikában, amelyeket valamikor a 11. században emeltek.

A vikingek voltak a korai középkor legtapasztaltabb tengerjáró hajósaiForrás: Shutterstock

Egy 992-ben bekövetkezett napkitörést használva vonatkozási pontként az új kormeghatározási technika segítségével a Groningeni Egyetem kutatói megállapították,

hogy 471 évvel Kolumbusz Kristóf első útja előtt érkezhettek a térségbe az első európai hajósok.

A vikingek korát a történészek 793-1066-ra teszik, ebben az időszakban a skandináv hajósok számos alkalommal átkeltek az Atlanti-óceánon.

Vasbordájú Björn és társa, Hastein a Vikingek című, népszerű sorozatbanForrás: IMBD

A hagyományos radiokarbonos kormeghatározással a régészek az új-fundlandi település korát nem tudták pontosan megállapítani.

Kevesebb, mint egy évtizedet tölthettek az Újvilágban

Az új kormeghatározás arra a tényre épül, hogy a napkitörések "ujjlenyomatai" látszódnak a fák évgyűrűiben.

Köztudott, hogy 992-ben történt egy jelentős napkitörés.

A településről vizsgált faanyagmintákban, amelyek három különböző fából származnak, a kutatók kimutatták, hogy 29 évgyűrű a napkitörés utáni időszakban alakult ki.

A vikingek kiváló hajósok voltakForrás: YouTube

Nem helyi őslakosok vágták ki ezeket a fákat, mivel bizonyíték van fémpengék használatára, amellyel ők még nem rendelkeztek - magyarázta Michael Dee, a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. Azt nem tudni, mennyi ideig maradhattak a vikingek a térségben, valószínűleg egy évtizedig vagy kevesebb ideig, és valószínűleg mintegy száz skandináv ember volt jelen egyidejűleg.

Elhagyott ősi viking település maradványai GrönlandonForrás: James Barrett

Az épületek hasonlítanak azokhoz, amelyeket a vikingek Grönlandon és Izlandon építettek - tette hozzá L'Anse aux Meadows települése legalább nyolc épületből állt, közöttük volt egy kovácsműhely és egy kohó, továbbá egy fűrészüzem, amely egy hajókészítő műhely számára termelt.

(Forrás: MTI/Reuters/dpa/AFP)