Veszélyes ételek: a szőlőtől tartsuk távol a kutyát, súlyos vesekárosodást okoz

kutya, Douz
Ha észrvesszük, hogy a kutya szőlőt, xilitet, vagy csokoládét evett, azonnal vigyük orvoshoz, mert időben hánytatható. egy órűn belül még menthető az állat, több óra elteltvel már kétséges.
Vágólapra másolva!
A kutyák számára nagyon veszélyes méreg a szőlő, de a xilit, és a csokoládé is, ha ilyeneket evett a kutya, azonnal vigyük az állatorvoshoz. – hívja fel a figyelmet dr. Varga József a Család utcai állatorvosi rendelő vezető orvosa közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

Bizonyos ételek, amik az ember számára jótékony hatásúak, egészségesek, az állatok számára mérgezőek. Most három ilyen ételről lesz szó, ami a kutyák számára méreg: a szőlő, a xilit és a csokoládé.

A szőlőtől tartsuk távol a kutyát. Elég, ha egy olyan kertbe beszabadul a kutya, ahol érik a finom, édes szőlő. Imádják a kutyák elfogyasztani. Néhány napon belül nagyon rosszul lesznek. Lényegében teljesen aspecifikus tünetek keletkeznek. Nem tudjuk miért van rosszul: Miért bágyadt? Miért hány? Miért van hasmenése.? A gazdik állatorvoshoz fordulnak és először általános hasmenésre általános, ekkor az állatorvos vért vesz és borzalmas magas veseparamétereket talál.

Pontosan a tudomány sem tudja elmagyarázni, hogy mi történik ilyenkor a vesével, egyszerűen a vese tönkremegy, az állat nem tud vizelni, az állatorvosok em tudják beindítani a veseműködést.

Ha észrvesszük, hogy a kutya szőlőt, xilitet, vagy csokoládét evett, azonnal vigyük orvoshoz, mert időben hánytatható. egy órűn belül még menthető az állat, több óra elteltvel már kétséges. Forrás: Zsuzsanna von Hopffgarten

A másik komoly veszély a xilit. Pillanatokon belül tönkre teszi a májat, elviszi a vércukrot nagyon alacsony szintre, válságos állapotba kerül a kutya. Elég egyetlenegy ellopott rágóguminak a fele, egy pár morzsa lehullott xilites sütemény.


Ne használjuk a xilitet ott, ahol kutya van, mert nem tudjuk tisztességesen megakadályozni, hogy az állat ne kerüljön kapcsolatba vele. Például a szomszéd gyerek átjön és leveri a polcról, vagy lehull egy kis xilites sütemény a földre, vagy kiszóródik a xilit és a kutya föleszi. Pillanatokon belül megvan a tragédia. Ha észre vesszük, hogy ilyet evett föl a kutya, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert időben hánytatható. Hasonlóan a szőlővel is. Ha a kutya szőlőt, mazsolát eszik, azonnal vigyük orvoshoz, aki meghánytatja és nagy valószínűség szerint menthető. A hánytatás egy órán belül szinte tökéletes lehet, utána már néhány óra elteltével csökken a siker és az esély.

A harmadik veszélyes étel a csokoládé. A kutya képes arra, hogy azt a mennyiséget, ami egy adott testtömeg kilogrammra halálos adag, azt föl bírja bizony enni. Ez körülbelül olyan, mintha mi egy nagy piros fazékkal, egy leveses fazékkal 5 kg csokoládét fölzabálnánk.

Nem pontos számítás, de körülbelül egy 5 kg-os yorkshire terrier számára egy magas kakaótartalmú, 70 %-os csokoládéból 100 gramm a halálos dózis.

Ha 2 szem milka tejcsokoládét egy 20 kg-os kutya ellopott, az pont annyi, mintha mi megettünk volna egy negyed tábla csokoládét. Semmi baja nem lesz, ne rémüljünk meg, de vigyázzunk az asztalon kint hagyott 70%-os 100 grammos tömény kakaó szelet, egy fekete csokoládé egy yorkshire terriert tönkre tud tenni.

(Forrás: Család utcai állatorvosi rendelő: www.allatpatika.hu)