Tudta-e, hogy a világ egyik leggazdagabb örökösnője egy macska?

Choupette, Karl Lagerfeld
Choupette valószínűleg a világ egyik leggazdagabb macskája, aki elválaszthatatlan volt a gazdájától
Vágólapra másolva!
Amikor Karl Lagerfeld, a német származású, neves divattervező 2019. február 19-én, 85 évesen elhunyt, tekintélyes vagyonát utód híján egyetlen és imádott macskájára, Choupette-re hagyta. Az évek során a burmai szent templommacska önmagában is hírességgé vált: az Instagramon jelenleg több mint 238 ezer követője van, fotózásokon szerepel modellként, és több millió forintnak megfelelő eurót keres évente. Sőt, 2013 júniusában Lagerfeld bejelentette, hogy feleségül kívánja venni Choupette-et.
Vágólapra másolva!

„Az emberek el vannak ájulva tőle... Hamarosan többet fognak beszélni Choupette-ről, mint rólam!"
(Karl Lagerfeld)

Több millió eurót keres évente

Choupette 2011. augusztus 15-én született. A kék-krém színű, Birman vagy más néven burmai szent templommacska fajtájú négylábú kedvenc karácsony környékén került a híres divattervezőhöz. Karl Lagerfeld akkoriban épp Baptiste Giabiconi francia modell és énekest, a cica eredeti gazdáját látogatta meg, és őszinte sajnálkozásának adott hangot, hogy az állat nem az övé. Ezt a kérdést gyorsan orvosolták, és Choupette hamarosan csodálatos lakosztályt kapott a divattervező otthonában.

Két szobalány is járt mellé: Françoise és Marjorie nemcsak az állat szőrét ápolta és „egyéb" szépségápolási feladatokat végzett, hanem naplót vezettek a cica tevékenységeiről és hangulatairól.

Choupette valószínűleg a világ egyik leggazdagabb macskája, aki elválaszthatatlan volt a gazdájától Forrás: Pinterest

Choupette hamarosan a figyelem központjába került, miután fotózásokon szerepelt és más „modellmunkákat" kapott, könyv jelent meg róla és egy megdöbbentő sminkkollekciót is megihletett, majd reklámozott.

A 2012-es évben Lagerfeld egy kézitáska-kollekciót is elnevezett róla, amelynek pont olyan búzakék volt a színe, mint a tervező házikedvence szemének.

A 85 évesen elhunyt divattervező korábban azt mondta: gondoskodott arról, hogy macskája folytathassa azt a fényűző életmódot, amelyhez hozzászokott Forrás: Pinterest

A macska 2014-ben például nem kevesebb, mint 3 millió eurót (mintegy egymilliárd forintot) keresett úgy, hogy mindössze két projektben vett részt: az egyikben autókat reklámozott Németországban, a másikban pedig a Shu Uemura Shupette nevű szépségápolási termékcsaládot Japánban.

Lagerfeld feleségül kívánta venni

Choupette hamarosan feltűnt a közösségi médiában, és idővel egyre népszerűbb lett. Ismertsége és a csúcskategóriás divatmagazinokban adott „interjúk" révén mind híresebb lett. Gazdája tisztán látta, hogy az emberek rajonganak a kedvencéért, amely a Twitteren és az Instagramon is viharos gyorsasággal gyűjtött követőket.

De nem csak a rajongók lettek „szerelmesek": 2013 júniusában Lagerfeld bejelentette, hogy feleségül kívánja venni Choupette-et.

– mondta a híres divattervező akkoriban a CNN online portáljának adott interjújában, amit számos sajtótermék idézett.

Kétségtelen, hogy Choupette rajongói oldala, a @ChoupettesDiary eredetileg viccnek és egyfajta játékos szatírának indult, hogy az emberek láthassák, milyen a divatipar közvetlen közelről. Létrehozói be akarták mutatni, hogy milyen „egy rengeteg törődést igénylő, elkényeztetett hölgy, aki feltehetően a divatiparban dolgozókra jellemző, különféle sztereotip jellemvonások és különcségek ötvözete".

A rajongói oldal megmutatja például,

hogyan használ a macska egy táblagépet, miként étkezik a Lagerfeld melletti asztalnál, valamint mire „kell neki" az antik csipke vagy az igen drága luxustáskák.

Choupette viszont mondhatni „túlnőtte" magát, és az Instagram-oldalának jelenleg több mint 238 ezer követője van; egy-egy „bejegyzését" akár 256 ezren is megnézik.

A macskának saját kis vagyona van

Két éve, a 2019 februárjában bekövetkezett halála előtt Karl Lagerfeld elárulta, hogy Choupette-nek „saját kis vagyona van, mert ő egy örökösnő".

A német divattervező akkor azt is hangsúlyozta, hogy „többek között" ráhagyja 170 millió dolláros vagyonának egy jelentős részét.

Noha pontos számokat azóta sem hoztak nyilvánosságra (és valószínűleg nem is fognak), nem ez lenne az első precedens, hogy a házi kedvencek milliókat örököljenek elhunyt gazdáiktól.

„Choupette egy barátomé volt, aki megkérdezte, hogy a szobalányom vigyázna-e rá két hétig, amíg távol van. Amikor visszatért, egyszerűen azt mondtam neki, hogy Choupette már az enyém. Kapott helyette egy másik macskát. Így lett Choupette a világ leghíresebb és a leggazdagabb macskája" – idézte fel egyszer Karl Lagerfeld egy interjúban, aki arról is beszélt, hogy bár házikedvence több millió euróval tette gazdagabbá, egy idő után már nem engedte meg neki, hogy „munkát vállaljon", mert az „túl kifinomult az ilyesmihez".

Choupette-nek a „fizetése" ellenére magas a megélhetési költsége. Ahogy Lagerfeld mondta egyszer, „ő a világ közepe". Arról nem is beszélve, hogy a cica igencsak hozzászokott már a luxushoz, többek között a magánrepülővel való közlekedéshez.

Instagram-oldala, a „choupettesdiary" (szó szerinti fordításban „Choupette naplója") manapság a fotók és videók helyett viccesnek szánt rajzokat posztol.

Lagerfeld halálát követően azonban zűrzavar támadt azzal kapcsolatban, hogy melyik az „igazi" Choupette-oldal. Az „örökösnő" személyes fiókja, a @ChoupetteOfficiel csak Lagerfeld halála után jött létre, aminek ma 98,9 ezer követője van, és láthatóan komoly marketinges csapat dolgozik a működtetésén.