Videó készült a Napba lépő űrszondáról

NASA, Parker, űrszonda
This handout illustration obtained July 6, 2018 courtesy of NASA shows an artist’s conception of NASA’s Parker Solar Probe, the spacecraft that will fly through the Sun’s corona to trace how energy and heat move through the star’s atmosphere. - NASA is poised to launch a $1.5 billion spacecraft on a brutally hot journey toward the Sun, offering scientists the closest-ever view of our strange and mysterious star. After the Parker Solar Probe blasts off from Cape Canaveral, Florida, on August 11, 2018, it will become the first spacecraft ever to fly through the Sun's scorching atmosphere, known as the corona. (Photo by HO / NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / NASA" / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS TO GO WITH AFP STORY by Kerry SHERIDAN, "NASA poised to launch first Sun-skimming spaceship"
Vágólapra másolva!
Videó készült a Nap koronáján végighasító Parker-űrszondáról.
Vágólapra másolva!

A NASA Parker Solar Probe elnevezésű űrszondája áprilisban nyolcadik alkalommal közelítette meg a Napot, és ezt követően repült át a koronáján. A 2018-ban indított Parker első ízben 13 millió kilométerre volt a Nap középpontjától, mikor keresztezte a Nap atmoszférája és az onnan kifelé tartó napszél közötti bizonytalan határvonalat. A manővert sikerült a szonda műszereivel is megörökíteni.

Mivel a Nap nem szilárd égitest, nincs egyértelmű határa. A koronát a csillag atmoszférájának is szokás tekinteni; ebben a régióban a szoláris anyagot a gravitáció és a mágneses mező köti az égitesthez. Az úgynevezett Alfvén kritikus határ jelenti azt a részt, ahonnan utóbbi erők egyre kevésbé érvényesülnek, és már nem tudják megtartani a Napból származó anyagot, így az napszél formájában távozik az űrbe. A kutatók ugyanakkor sokáig nem ismerték, pontosan hol húzódik az Alfvén kritikus határ.

A Parker eredményei igazolták, hogy az említett térség 13 millió kilométeres magasságban van – írja az IFL Science tudományos portál.

Az űrszonda 142 kilométer/másodperc sebességgel haladt a Nap légkörében, és közben mintákat vett onnan. Útja során képeket is készített, ezt fűzték most össze videóvá.